Kultura
Kollegah je 33-letni Felix Blume, Farid Bang pa je star 31 let. Foto: Reuters
Nagrade echo nemška glasbena industrija podeljuje že od leta 1991; namenjene so najbolj prodajanim izvajalcem / albumom v različnih žanrih. Foto: Reuters

Nemci ogorčeni zaradi nagrade za "antisemitistična raperja"

Kollegah in Farid Bang sta se znašla v žarišču javne razprave
16. april 2018 ob 14:12
Berlin - MMC RTV SLO, Reuters

Nemško javnost je prejšnji teden razdelilo vse glasnejše negodovanje zaradi glasbene nagrade echo, ki sta jo letos dobila raperja, obtožena antisemitizma. Obsodbi se je pridružil celo prvi mož korporacije Airbus.

Nemec Tom Enders, ki je na čelu multinacionalke Airbus, je za časopis Bild am Sonntag komentiral, kako zelo ga je šokirala "ambivalentnost javnosti" do letošnjih dobitnikov ugledne nagrade echo, raperjev Kollegaha in Farida Banga; podelitev nagrade je bila - po naključju - ravno na dan spomina na žrtve holokavsta.

"To škodi mednarodnemu ugledu Nemčije. Je antisemitizem počasi že sprejemljiv?" je komentiral Enders, in dodal, da bi do muslimanov sovražno besedilo sprožilo veliko večje ogorčenje javnosti.

Zveza nemške glasbene industrije BVMI je bila v zadnjem tednu tarča kritik, zato ker so nagradili album, ki je bil v Nemčiji prodan v več kot 200 tisoč izvodih; številne judovske organizacije so sicer opozorile, da so nekatera besedila žaljiva do internirancev koncentracijskega taborišča Auschwitz.

Afera je sicer del obsežnejše razprave v nemški javnosti; v zadnjem času je bilo več odmevnih primerov, v katerih so bili posamezniki, celo majhni otroci, tarče antisemitičnega sovraštva in nadlegovanja. Država je pred kratkim imenovala prvega vladnega pooblaščenca za to vprašanje, Felixa Kleina.

V pesmi 0815 raperja govorita o tem, da je njuno "telo bolj izoblikovano kot pri zapornikih Auschwitza" ("Mein Körper definierter als von Auschwitzinsassen"), v nekem drugem besedilu pa napovesta, da "bosta izvedla nov holokavst": "prihajam z molotovko".

Dobra prodaja ne bo več edino merilo?
Zveza BVMI je svojo odločitev najprej zagovarjala, češ da nagrado podeljujejo na podlagi števila prodanih plošč, ne pa kakovosti, je pa Florian Drücke napovedal, da bo zaradi protestov nagrada (oz. proces nominacije) doživela določene spremembe; poudaril je, da organizacija obsoja vse oblike antisemitizma, ksenofobije, seksizma, homofobije in poveličevanja nasilja.

Pravosodni minister Heiko Maas je za Der Spiegel na to temo pristavil, da "si antisemitične provokacije ne zaslužijo nagrad - ostudne so". Z ostrim nasprotovanjem so se oglasili tudi krščanski in judovski verski voditelji.

Oba raperja sta sicer javno že povedala, da antisemitizem obsojata. Kollegah je 33-letni Felix Blume, Farid Bang pa je star 31 let.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
gospod iskreni
# 16.04.2018 ob 14:40
Zgresen point, zakaj je toliko prodanih albumov ce imata taka besedila. To je pravo vprašanje
vedranh
# 16.04.2018 ob 14:39
@SamoRes a si ti bil kdaj v Tel Avivu na primer? Ali imaš kakšnega prijatelja v Izraelu s katerim si se pogovarjal o tematiki Palestine?
malibumbar
# 16.04.2018 ob 14:24
A to potem ni rasistično, da kritizarijo raperja z arabskimi koreninami?
sebastjan-k
# 16.04.2018 ob 16:19
Uf, kako kompleksna postaja demokracija. Moraš prav pazit komu kaj rečeš :(. Ejja demokracija to več ni.
povzetek
# 16.04.2018 ob 18:04
@vedranh
si ti vsaj na Vikipediji prebral, kako je bil ustanovljen Izrael? Vse ostalo so samo posledice uveljavljanja oblasti.
josh k.
# 16.04.2018 ob 15:55
Obtožena ? Kako, na sodišč in spoznana za kriva ali kar tako.
Samo vprašam, ker zadnje čase se vsepovprek nakaj obtožuje.
TeksViler
# 16.04.2018 ob 21:37
Dobro, če rečeš ""Mein Körper definierter als von Auschwitzinsassen", je to pač kretensko, ni pa še nujno antisemitsko. Si pač bebec. Tako kot so Sex Pistolsi imeli "Belsen Was A Gass", kakšen je okus, ki to kupuje in predvaja, je pa pač drugo vprašanje.
weylakuc
# 16.04.2018 ob 17:59
Uuuu tole pa bo zdaj težava za nemško levico, kaj je močnejše, zgodovinska krivda zaradi helokavsta proti ljubezni do uvažanja musimanskih priseljencev. Treba bo izbrati eno od opcij ker klasična pozicija kjer se nočeš opredeliti ne bo šla dolgo skozi.

Novi nemci, torej ne-nemci iz islamskih držav imajo do holokavsta drugačen odnos kot uradna nemška politika. Desnico konstantno napadajo z obtožbami anti-semitizma na drugi strani pa uvažajo izredno velike številke dejanskih anti-judovsko nastrojenih prebivalcev.
zamudnik
# 17.04.2018 ob 00:42
To škodi mednarodnemu ugledu Nemčije. Je antisemitizem počasi že sprejemljiv?" je komentiral Enders, in dodal, da bi do muslimanov sovražno besedilo sprožilo veliko večje ogorčenje javnosti.

Kje pa! To je po novem menda od vekomaj integralni del nemške družbe in kulture.
SamoRes
# 16.04.2018 ob 14:29
Opozarjanje in spomin na holokavst postopoma bledi zaradi politike, ljudje ne razumejo kako nemška in evropska javnost opozarjajo na nekaj kar se je zgodilo pred 80 leti, medtem ko ignorirajo da Izrael pobija Palestince
Kazalo