Kanadski pevec se kljub častitljivim letom ne da: njegove uspešnice so v živo izjemno močne in prepričljive. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Kanadski pevec se kljub častitljivim letom ne da: njegove uspešnice so v živo izjemno močne in prepričljive. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer
Pevec je lani v Stožicah predstavljal zadnji album Old Ideas. Foto: MMC RTV SLO / Sandi Fišer

Legendarni pevec naj bi album na vinilki izdal dan po svojem rojstnem dnevu, je razvidno iz predgovora za program dogodka, ki ga njegovi oboževalci organizirajo na Irskem med 7. in 10. avgustom. "Leonard je pridno ustvarjal nov studijski album s popolnoma novimi pesmimi. Prosil me je, naj vam povem, da bo Popular Problems izšel konec septembra, kmalu po njegovem 80. rojstnem dnevu," je na uradni spletni strani glasbenika zapisal njen urednik Jarkko Arjatsalo.

Cohenov zastopnik za Veliko Britanijo sicer ni potrdil novice o izdaji novega albuma, vendar pa naj bi Arjatsalo pogosto deloval kot vez med glasbenikom in njegovim občinstvom, poroča britanski Guardian. Da prihaja novi Cohenov album, je na svojem Twitterju sporočila tudi Sylvie Simmons, ki je napisala Cohenovo biografijo I'm Your Man: The Life of Leonard Cohen: "Novi album Leonarda Cohena - da, skoraj končan in na policah v zadnjem tednu septembra, takoj po njegovem 80. rojstnem dnevu."

Številni Cohenovi albumi so klasika svetovne glasbene zakladnice
Od zadnjega albuma Old Ideas, požel je dobre kritike in se na glasbenih lestvicah 11 držav povzpel na prvo mesto, sta minili dve leti. Cohen se je v ospredje prebil v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja. Albumi, kot so Songs Of Leonard Cohen (1967), Songs Of Love and Hate (1970), I’m Your Man (1990), The Future (1992), Ten New Songs (2001) in Dear Heather (2004) so že klasika svetovne popularne glasbe.

Ljubljano obiskal dvakrat v treh letih
Njegova kariera traja že šest desetletij, obiskal je že vse konce sveta, a zanimanje občinstva za tega edinstvenega pisatelja, pesnika, šansonjerja in umetnika se ne zmanjšuje, saj so njegovi koncerti povsod polni. Leta 2008 se je zaradi velikih finančnih težav Cohen znova vrnil na odre po 15-letni odsotnosti s koncertnih turnej. Slovenski oboževalci legendarnega Kanadčana so mu lahko v zadnjih letih v Ljubljani prisluhnili dvakrat: prvič je v Stožicah nastopil leta 2010, drugič pa lani.