Ena od podarjenih umetnin je tudi Picassova Ženska v naslonjaču, ki jo je slikar naslikal leta 1913. Foto: EPA
Ena od podarjenih umetnin je tudi Picassova Ženska v naslonjaču, ki jo je slikar naslikal leta 1913. Foto: EPA

Zbirko 81 del, ki velja za eno najpomembnejših zbirk kubistične umetnosti na svetu, je muzeju lani zapustil mogotec kozmetične industrije Leonard Lauder. Med umetninami so slike, kolaži, risbe in skulpture, strokovnjaki pa njeno vrednost ocenjujejo na slabih 780.000 milijonov evrov.

Razstava prek del Picassa, Grisa, Braquea in Legerja sledi izumu in razvoju kubizma, osredotoča pa se predvsem na obdobje med letoma 1909 in 1914, ko sta nerazdružljiva Picasso in Braque poskrbela za revolucijo v likovni umetnosti. Kot je pojasnil Lauder, je zbirko že od samega začetka oblikoval s ciljem, da bo na ogled v muzeju: "Vsaka slika, ki sem jo kupil, je morala ustrezati kriteriju, ali bo pustila pečat."

Za Lauderja je Met najmogočnejši muzej na svetu
Že pred donacijo Metropolitanskemu muzeju je Lauder na stotine del podaril muzeju ameriške umetnosti Whitney, za veliko donacijo pa je izbral Metropolitanski muzej, ker verjame, da je to "najmogočnejši muzej na svetu". "Želim si, da bi Met in New York postala središče vesolja, kar sam menim, da sta," je dodal.

Met premore obširno zbirko umetniških del, nastalih v več kot 5000 letih, a je doslej v njegovi zbirki vendarle zevala luknja v obdobju kubizma. "Ta zbirka jih bo katapultirala v 21. stoletje," je dejal Lauder, ki je kubizem opisal kot "vhod v 20. stoletje in v vse, kar je nato sledilo v umetnosti".

V Metu, ki ga letno obišče šest milijonov ljubiteljev umetnosti, so Lauder in drugi donatorji ustanovili tudi novo raziskovalno središče za sodobno umetnost, specializiran za kubizem.