Brigitte Bardot je velika ljubiteljica živali, ni pa najbolj strpna do soljudi, zaradi svojih izjav si je nakopala že nemalo pritožb in tožb. Foto: AP
Brigitte Bardot je velika ljubiteljica živali, ni pa najbolj strpna do soljudi, zaradi svojih izjav si je nakopala že nemalo pritožb in tožb. Foto: AP

V pismu, ki ga je filmska zvezdnica in popkulturna ikona 50. in 60. let prejšnjega stoletja poslala prefektu Reuniona in tamkajšnjim medijem, prebivalce tega otoka v Indijskem oceanu opiše kot "domorodce, ki so ohranili gene divjakov", "izrojeno prebivalstvo", ki po njenem mnenju barbarsko ravna z živalmi.

Prefekt Amaury de Saint-Quentin se je na njene besede odzval z izjavo, v kateri je povedal: "To pismo vsebuje žaljive in rasistične izjave, uperjene proti prebivalcem Reuniona."

Odvetnik Bardotove se o zadevi še ni izrekel, poroča Reuters, se pa pri Fundaciji Brigitte Bardot, posvečeni zaščiti živali, ograjujejo od njenih besed, saj da je upokojena igralka pismo napisala na lastno pobudo in da njihova ustanova njima s tem nič.

Zdaj 84-letna Bardotova je zaslovela konec 50., najprej kot muza Rogerja Vadima, s katerim se je pozneje poročila, nato je postala mednarodni sekssimbol, nastopila je v številnih filmih, uspešna je bila tudi kot pevka in manekenka, v zadnjih desetletjih pa je znana predvsem kot glasna borka za pravice živali.

Sorodna novica Rajski otok Réunion - francoski biserček sredi Indijskega oceana

Jezni na Reunionu in v Parizu

Reunion je francoski čezmorski departma v južnem Indijskem oceanu, leži vhodno od Madagaskarja, znan pa je po spektakularni naravi: ognjenikih, koralnih grebenih in deževnem gozdu. Zgodovina otoka je manj idilična: francoski zavojevalci so sužnjelastniški sistem vzdrževali do srede 19. stoletja, a je tudi po odpravi suženjstva prisilno delo še nekaj časa obstajalo v drugačnih oblikah. Vulkanski otok, kjer danes živi nekaj manj kot 900.000 ljudi, ima status francoskega departmaja od leta 1946.

Igralkine izjave so razburile prebivalstvo otoka, poleg prefekta je pravne ukrepe napovedalo še več uradnikov. Oglasili so se tudi predstavnikih dveh nevladnih organizacij za boj proti rasizmu, Licra in SOS Racisme, nameravajo se odpraviti na sodišče.

"Za rasizem v izmenjavi mnenj ne sme biti prostora," je povedala francoska ministrica čezmorskih ozemelj Annick Girardin in dodala, da bo na pritožbo, ki jo je vložil otoški prefekt, dodala svoj podpis.

Izjave Bardotove so dvigale prah tudi v Parizu, kjer je predsednik spodnjega doma francoskega parlamenta Richard Ferrand izrazil "prezir" ob njenih izjavah.

Medtem pa borci za pravice živali pritrjujejo njenim besedam o tem, da na otoku Reunion poteka zloraba živali, saj ob določenih tamkajšnjih verskih obredih žrtvovanje živali velja za nekaj čisto običajnega.

V zvezde kuje nacionalistko Marine le Pen

To sicer ni prvič, da je slovita "BB" razburila (francosko) javnost s svojimi stališči: v preteklosti je imela veliko povedati na temo priseljencev in islama v Franciji, glasno je kritizirala homoseksualce in bila večkrat pravnomočno obsojena zaradi podpihovanja etničnega sovraštva s svojimi izjavami, znana je po tem, da podpira nacionalistične in konservativne politične ideje. Lani je obsodila tudi aktivistično gibanje proti spolnim zlorabam #MeToo, češ da "sovraštvo do moških ne bo pomagalo".

Njen sedanji mož – to je njen četrti zakon –, s katerim sta se poročila leta 1992, je Bernard d'Ormale, nekdanji svetovalec Jeana-Marieja le Pena, nekdanjega vodje skrajno desničarske Nacionalne fronte in očeta aktualne voditeljice te stranke, Marine le Pen – to je igralka v bitki za predsedniški bitki leta 2017 glasno podprla, označila jo je kot "Ivano Orleansko 21. stoletja".