Obiskovalci bodo lahko vsem koncertom v okviru letošnjega festivala, večina jih bo potekala v Lokal Patriotu, prisluhnili brezplačno. Foto: Jazzinty
Obiskovalci bodo lahko vsem koncertom v okviru letošnjega festivala, večina jih bo potekala v Lokal Patriotu, prisluhnili brezplačno. Foto: Jazzinty
Jazzinty, Tomaž Kos
Enotedenske delavnice se udeležuje okoli 60 glasbenikov iz 10 držav. Foto: Tomaž Kos/Jazzinty

Na enotedensko delavnico je prijavljenih skoraj 60 slušateljev iz 10 držav, ki se bodo udeleževali skupinskih in individualnih vaj, teoretičnih predavanj, ustvarjali pa bodo tudi v tematskih combih in ensemblih. Kot so sporočili organizatorji, se festivalski program vrača h koreninam in prinaša predvsem improvizacijske koncerte in jam sessione, ki predstavljajo ustvarjalno raziskovanje glasbenih obzorij skozi kompleksni džezovski jezik.

Mentorji na delavnici so priznani mednarodni glasbeniki in pedagogi, ki prihajajo tako iz evropskih džezovskih akademij, kakor tudi z newyorške glasbene scene. Podelili bodo tudi nagrado za džezovsko kompozicijo in izvedbo Jazzon Live, in sicer bo mednarodna strokovna žirija na finalnem koncertu podelila nagrado za kompozicijo, nagrado za izvedbo, nagrado občinstva pa prek glasovnic podelijo tudi obiskovalci koncerta. Na finalnem izboru se bodo predstavile tri slovenske džezovske zasedbe: The Artbeaters, The Open Trio in Gašper Trček Quintet. Vsak od finalistov bo v program uvrstil tri kompozicije: prva bo tista, s katero je zasedba sodelovala v kompozicijskem tekmovanju, drugi dve bosta poljubni (avtorska skladba, džez- ali popstandard, priredba ljudske pesmi ...).

Jazzinty tudi kot kulturno-turistična destinacija
Pomemben del Jazzintyja poleg pedagoškega programa prestavljajo tudi jam sessioni, kjer bodo lahko udeleženci vadili improvizacijo v živo s svojimi kolegi in mentorji. Temeljno poslanstvo Jazzintyja ostaja vzpostavitev dejavnosti in okolja, ki goji, spodbuja in neguje džezovsko ustvarjalnost in improvizacijo ter odpira nova vrata in poglede na glasbo, poudarjajo organizatorji. Z bogatim programom se Jazzinty uveljavlja tudi kot poletna kulturno-turistična destinacija, ki oživlja mestni utrip in za teden dni postavlja Novo mesto v središče festivalskega dogajanja.

Mentorji na letošnjem festivalu so J. D. Walker (vokal), Adam Nussbaum (bobni), Frank Wingold (kitara), Joris Teepe (kontrabas, baskitara), Tino Derado (klavir), Kurt Weiss (trobenta in trobila), Andy Middleton (saksofon in pihala), Simone Zanchini (harmonika).

J. D. Walterja primerjajo s številnimi velikani vokalnega džeza, vendar njegov slog opisujejo kot edinstven, kar ga uvršča med fenomene svetovne glasbene scene. V njegovi diskografiji je 5 njegovih albumov in nešteto gostovanj. Nastopa na številnih festivalih in klubih v ZDA in drugje po svetu. Priznan in zelo iskan je tudi kot glasbeni pedagog, saj izvaja številne seminarje in delavnice. Med drugimi je učil na prestižnem konservatoriju Sibelius v Helsinkih, na University of North Texas in v Moscow Music Consort. Kot akter newyorške glasbene scene nastopa na odrih, kot so Lincoln Center, The Jazz Standard, Tribeca Performing Arts Center in sloviti 55 bar.

Adam Nussbaum velja za zelo vsestranskega bobnarja, ki po navadi igra v progresivnih džezovskih zasedbah, najdemo pa ga tudi pri skupinah, kot so legendarni The Allman Brothers Band. Izobraževal se je na Davis Center and City College v New Yorku in že davnega leta 1978 pustil tako močan vtis v svetu džeza, da je začel redno igrati z Davom Liebmanom in Johnom Scofieldom. Sodeloval je še z nekaterimi pomembnimi imeni: Stan Getz, Gil Evans, George Gruntz, Gary Burton, Steve Swallow, Michael Brecker, Don Grolnick, James Moody, Sonny Rollins, Art Pepper, Joe Henderson, John Abercrombie, Sheila Jordan, Kenny Wheeler in Lee Konitz. Danes velja za enega najboljših in predvsem zelo iskanih džezovskih bobnarjev na svetu.

Kitarist Frank Wingold je študiral džez in klasično kitaro na znanem konservatoriju Hilversum v Nemčiji, trenutno pa je profesor za kitaro na džezovskem oddelku Prins Claus konservatorija v Groningenu in Univerzi za uporabne znanosti v Osnabrücku. Pri razvijanju lastnega sloga improvizacije in kompozicije združuje klasične, džezovske in rockerske tehnike tako na akustični kot na električni kitari. Redno nastopa v Evropi, Rusiji, Južni Ameriki, Indiji in na Kitajskem. Komponira in producira tudi filmsko in gledališko glasbo.

Nemški pianist Tino Derado je izredni profesor za bas na Queens College (NY) in poučuje na New Jersey Performing Arts Centru. Poleg tega je tudi vodja oddelka za džez na Prince Claus Conservatoire v Groningenu. Nastopal je s številnimi legendami, kot so Gary Burtin, Peter Erskine, Dan Liebman, Criag Handy, Bob Moses in Andy Gonzales.

Ameriški trobentač Kurt Weiss je nastopal z glasbeniki kot so: Aretha Franklin, Frank Foster, Steve Grossman, Nathalie Cole, Donna Summer in drugimi. Prepotoval je cel svet na turnejah z orkestri Ray Charlesa, Artie Shawa, Glenn Millerja in Jimmy Dorseya. Kot solist in vodja banda je izvedel mnoge samostojne koncerte v ZDA in Evropi ter številna gostovanja na Broadwayu, v televizijskih oddajah in studijskih posnetkih. Kot pedagog uči na jazz oddelku Prince Claus Conservatorija v Groningenu.

Igranje saksofonista Andyja Middletona opisujejo kot lirično, avanturistično in energično, odlikuje pa ga tudi izvrstna tehnika. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Dave Holland, Lionel Hampton, Bob Mintzer, Randy Brecker in Maria Schneider.

Simone Zanchini (harmonika) velja za enega najzanimivejših in najbolj inovativnih izvajalcev na mednarodnem prizorišču. Njegovo raziskovanje zvoka harmonike se giblje med mejami sodobne glasbe, akustičnim in elektronskim zvočnim eksperimentiranjem, mešanjem tradicije, džeza in sodobnih vplivov. Nastopal je na številnih festivalih v Italiji, mednarodnih festivalih v celotni Evropi, Rusiji, Afriki in Ameriki.