Kultura
Seinfeld
Newyorški prijatelji Cosmo Kramer, George Costanza, Elaine Benes in Jerry Seinfeld se bodo morda znova stisnili v skupni objem. Foto: IMDb
Jerry Seinfeld
Jerry Seinfeld iz časov, ko so še snemali serijo, v kateri je upodabljal svojo fiktivno različico. Danes 63-letni Seinfeld je lani pristal na prvem mestu najbolje plačanih komikov v ZDA. Foto: IMDb
Comedians in Cars Getting Coffee
Koncept zdajšnje Seinfeldove "oddaje o skoraj ničemer" Comedians in Cars Getting Coffee je precej preprost: prevaža se okrog s slavnimi kolegi ... Tukaj je na posnetku z britanskim komikom Rickyjem Gervaisom. Foto: Youtube

Dodaj v

Obuditev serije Seinfeld je po novem migrirala v kategorijo mogočega

Jerry Seinfeld je bil gost Ellen DeGeneres
14. februar 2018 ob 20:48
New York - MMC RTV SLO

Če je Jerry Seinfeld v času poplave ponovnega zaganjanja nekdaj aktualnih televizijskih serij dajal vtis, da je odporen proti maniji obujanja nekoč že pokopanih vsebin, je ameriški komik zdaj ta vtis razblinil.

63-letni Jerry Seinfeld je v pogovorni oddaji Ellen DeGeneres namreč namignil, da je vrnitev humoristične serije, ki so jo snemali med letoma 1989 in 1998, "mogoča". Poleg Seinfelda je za serijo, ki si je hitro utrla pot do kar najširših množic in jo številni še danes navajajo kot najboljšo humoristično serijo vseh časov, stal še Larry David.

Serija o ničemer kot popkulturni fenomen
Konec 80. let preteklega stoletja sta si Seinfeld in David družno zamislila "serijo o ničemer", ki je nato prerasla v pravi popkulturni fenomen in se na malih zaslonih obdržala skoraj desetletje. Serija, za katero sta črpala navdih iz nanizanke The Abbott and Costello Show iz 50. let, je spremljala življenje glavnega junaka, samskega komika, in njegovih prijateljev, ki so ga popestrile "življenjske resnice" Seinfeldovih komičnih nastopov.

Ko so serijo umaknili s sporeda, je njen dvodelni konec zaznamovala neverjetna gledanost - pred male zaslone je bilo prilepljenih 75 milijonov Američanov. Serija je med drugim osvojila tri zlate globuse in se še zmeraj redno uvršča na seznam najboljših televizijskih vsebin.

Poleg Jerryja Seinfelda, ki je igral fiktivno različico samega sebe, so jedro ekipe tvorili še Julia Louis-Dreyfus kot ekscentrično nekdanje dekle glavnega junaka in njegova najboljša prijateljica Elaine Benes, Jason Alexander kot nevrotični in pod močnim vplivom staršev George Costanza in Michael Richards kot Seinfeldov ekscentrični sosed Cosmo Kramer.

Novo tisočletje, nove dejavnosti?
Kaj počne te dni Seinfeldova spremljajoča trojica? Serija Veep (Podpredsednica), v kateri igra Louis-Dreyfusova, se bliža koncu, Alexander snema svojo ne prav priljubljeno serijo Hit the Road na obstranskem Audience Networku, Richards pa v zadnjem desetletju ni bil opazneje prisoten v zabavni industriji. Seinfeldov "stric iz ozadja" Larry David pa se je lani po šestletnem premoru vrnil z deveto sezono HBO-jeve serije Curb Your Enthusiasm (Nikar tako živahno), v kateri upodablja samega sebe.

Najbolje plačan komik v ZDA
Seinfeld je, ko je bil v gosteh pri DeGeneresovi, kjer je promoviral svojo oddajo Comedians in Cars Getting Coffee, ki jo od 2012 snema za Netflix. Pri tem ga je voditeljica povprašala, ali obstaja možnost, da bi obudili serijo, ki je v devetih sezonah navrgla 180 epizod, trajajočih po dobrih 20 minut. "Mogoče je," je odvrnil Seinfeld, ki se je lani zavihtel na prvo mesto najbolje plačanih komikov v ZDA, s čimer je seveda požel burno odobravanje občinstva v studiu.

Še septembra drugačnega mnenja
V nasprotju s tem je lanskega septembra v pogovoru za Entertainment Weekly o morebitni ponovni združitvi ekipe Seinfelda dejal: "Čemu? Morda je fino, če ti je [serija] lahko še naprej pri srcu, v nasprotju s tem, da bi posegali v nekaj, kar je šlo precej dobro."

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Bob Sacamano
# 14.02.2018 ob 23:12
Še dan danes jo gledam. Vsak teden po eno sezono. Že 10 let. Vem... imam težave... “yada, yada, yada. Poznam vsako besedo katero bo kdo izgovoril. Vedno me spravi v dobro voljo. Na mojem grobu bo pisalo. “No soup for you”
kritik101
# 14.02.2018 ob 22:57
Še največji problem je postala politična, rasna, LGBT in še kakšna korektnost. Zaradi tega, se danes ne da več narediti dobrih komedij. Ker je v vsakem trenutku nekdo užaljen, prizadet in oddaja spljuvana ali celo prepovedana.
mihče
# 14.02.2018 ob 21:50
Takih kot so bile včasih ne delajo več. Ko si se res lahko nasmejal pred tv jem. Danes se smeje samo lažno občinstvo v tv ju... Zadnja meni res smešna serija je bila dva moža in pol, dokler je nastopal še Sheen...
rooster
# 14.02.2018 ob 21:14
If every instinct you have is wrong, then the opposite would have to be right.
Slycer
# 14.02.2018 ob 21:00
Jaz pa nočem da se vrnjeno. Imam raje stare spomine. Zelo lepe spomine.

Saj se Curb vrti.
Kobalt
# 14.02.2018 ob 20:55
G-E-T
O-U-T-T-A
H-E-R-E

Enih 10 sezon po tamalem!
Audy
# 14.02.2018 ob 21:55
Cini Minis
# 15.02.2018 ob 00:45
Jerry, just remember, it's not a lie if you believe it. I lie every second of the day. My whole life is a sham. I have a bad feeling that whenever a lesbian looks at me they think "That's why I'm not a heterosexual George Costanza
Moj najljubši lik
Heisenberg
# 15.02.2018 ob 00:18
Ena najboljših serij, liki so fenomenalni, samo spomnim se na Georga, mi že gre na smeh. Glede vrnitve sem pa tudi sam skeptičen, zelo težko je po tolikem času obujati neko serijo. Drugačni časi, drugačno občinstvo, starejši igralci, enostavno ne gre. Nas ostane na tistem lepem mestu v našem spominu.
zmajmun
# 14.02.2018 ob 21:37
jst sem pa za!
me prav zanima kaj so liki počeli v zadnjih 20ih letih
DrKošarke
# 14.02.2018 ob 21:33
čeprav sem čisto vsak del seinfelda pogledal vsaj 5x nisem za reboot.
www
# 15.02.2018 ob 08:51
Serenity now !!!

Ja, jaz sem za. Z dobrimi zgodbami...zakaj ne ?
prusik
# 14.02.2018 ob 22:43
Predstavljajte si 63-letnega Seinfelda, 68-letnega Kramerja in super-size Georga, kako se matrajo pred kamerami po 20 letih. Kot bi po super obroku pojedel slabo sladico.
oliva
# 15.02.2018 ob 08:46
@Bob Sacamano:
"... “yada, yada, yada. Poznam vsako besedo katero bo kdo izgovoril. Vedno me spravi v dobro voljo. Na mojem grobu bo pisalo. “No soup for you”"

Haha. :D
oliva
# 15.02.2018 ob 10:14
"Serijo so drzali njegovi soigralci..."

No ja, on je bil glava in motor, skupaj kot ekipa so bili izvrstni, brez njega isti igralci verjetno ne bi bili.
In on se ni nič ven metal, je tudi kot igralec ohranil distanco oz. je komot prepustil igralske zasluge drugim (saj se še sam muza zraven ob likih, ne sam kot del scenarija oz. posamezne zgodbe).
Inteligenten, duhovit, znal izbrati super ekipo in jih motivirati oz. aktivirati.... men se zdi kar car.
oliva
# 15.02.2018 ob 10:04
Men je šel tudi na živce včasih 'Jerry' in res ni ne vem kaj igralec.
Predvsem pa mi je bil moteč njegov glas.
A vseeno, očitno je ful inteligenten in neobremenjen z egom in je dobro (s)fural tole, res carsko.
Tud men se kar samo nasmeje, ko se spomnim likov, še posebej Georga, haha, kakšen carski lik. :D
V bistvu totalen jedušček. :D :D
Super igra.
Ja, pogosto ga je videti kje, tako da me ne preseneča, da se ne želi doživljenjsko identificirat (J. Alexander), a je bil pač tako dober in avtentičen, da je nemogoče, da se ga ne bi povezalo s tem likom.
hypatos
# 15.02.2018 ob 09:07
Ravno zaključil z gledanjem celotne serije... vrhunsko!

Ma naj posnamejo še kaj... jaz sem za...
Hallenbeck
# 15.02.2018 ob 08:33
My name is George. I'm unemployed and i live with my parents.
avilest
# 14.02.2018 ob 22:44
Tudi jaz imam neke dvome. Vsi bi si želeli nadaljevanj tiste serije izpred dvajsetih let, kar pa je realno nemogoče. Poleg tega bi samo dejanje reboota izpadlo phony, umetno, kar je v popolnem nasprotju z duhom te serije. Torej bi bili zelo verjetno na nek način razočarani. Najbrž je res bolje, da tega ne naredijo in osebno ne verjamem, da bodo.
Mr.Mr.
# 14.02.2018 ob 22:33
@mihče, sem istega mnenja.
stewie
# 16.02.2018 ob 09:46
Julia Louis-Dreyfus kot ekscentrično nekdanje dekle glavnega junaka in njegova najboljša prijateljica Elaine Benes

Ekscentrično dekle? Ne vem no, če pogledamo prvih nekaj sezon, recimo do vključno četrte, ko sta Jerry in George pisala pilotno epizodo za serijo, torej serijo znotraj serije, je Elaine kot edini ženski lik med tremi moškimi liki delovala precej bolj zrelo in umirjeno, šele nekje od konca pete sezone dalje je postajala vse bolj otročja in ekscentrična.
Podobno velja tudi za ostale like: George v prvih sezonah še niti približno ni bil tako zakompleksan in nevrotičen, tudi njegovih staršev še ni bilo na vidiku. Potem se je začelo, najprej z njegovo materjo, ki je pristala v bolnici, ko ga je zasačila pri, vemo čem. In v bolnici ponavljala, če ni imel zaboga takrat ob treh popoldne kaj bolj pametnega za počet :)) Na koncu pa še njegov fotr Frank, ob katerem je še Kramer izpadel bledo.
Kramer pa isto v prvih sezonah ni bil tako norčav, edino malce čudaški in tako kot George in Elaine nekako v ozadju, v prvih sezonah se je vse vrtelo okrog Jerryjevih prigod. Jerry sam pa je na koncu bil samo še stičišče ostalih treh likov (pa še kakšnega zraven, recimo Newmana), ki so sami doživljali bolj ali manj neprijetne vsakdanje prigode.
Mater, celi znanstveni sestavek je ratal iz tega! :)
rooster
# 15.02.2018 ob 12:21
Res je, Jerry je slab igralec,

On je namenoma tko igral.
sosman
# 15.02.2018 ob 09:33
Res je, Jerry je slab igralec, pa tisti brezvezni nasmešek stalno. Newman je glavni, ampak zdaj je suh. Starši so bili tudi velik del serije, pa povečini jih ni več...
zapravico
# 15.02.2018 ob 08:13
Pri nas pa samo še čakam,da ponovno začnejo snemat našo malo kliniko
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 22:53
Edina serija, ki si zasluži reboot. Carji.
Nadja92
# 14.02.2018 ob 21:24
Upam, da ne, čeprav sem velika fenica. So počasi že nadležni s temi rebooti.
kotzi
# 16.02.2018 ob 11:56
dobra serija...smeha je blo....
GLaDOS
# 15.02.2018 ob 18:49
@oliva

kot stand up komik je ql in tudi kot idejni vodja showa je naredil fantasticeno serijo...a kot igralec je pac zanic....

mnogo bolje izpeljejo igralsko v naslednjem vrstnem redu:
Michael Richards
Jason Alexander
Wayne Knight
Jerry Stiller in Estelle Harris (eden boljsih parov na tv zaslonih)
celo John O'Hurley kot J. Peterman seka ;)

Seinfeldu pa vsaka cast za idejo in izpeljano zamisel....je ena boljsih serij in nikoli nisem rekel, da je serija slaba....a Jerry ne zna igrat ;)
erny1
# 15.02.2018 ob 14:24
Elaine ma na žalost raka, težko verjamem da se bo vrnila.
oliva
# 15.02.2018 ob 08:47
Men je tudi ena najboljših humorističnih serij.
(najboljši lik pa mi je George)
Vendar nisem ziher, če želim vrnitev.
Optimist99
# 15.02.2018 ob 08:16
Reboot ni dobra ideja... Kakor je bila fajn serija, so jo zakljucili...

Anniversary reunion - 1 oddaja bi se sel. Vendar so postavili visoke standarde. Larry David s Curb your enthuasiasm tezko drzi kvaliteto.

Zamisliste so Friendse skupaj. No go.
medic
# 15.02.2018 ob 07:26
Meni osebno najboljša komedija, kjer mi je vsak karatker po svoje zrastel k srcu. Srednješolski dnevi. :)
feminist
# 15.02.2018 ob 07:19
George Costanza
Moj najljubši lik


EVER. Can't-Stand-Ya

reboota pa res ne bi mel; tudi ce bo ga ne bom gledal.
politik kritik
# 14.02.2018 ob 22:17
Mimogrede je največja katastrofa od igralca v tej seriji prav Senfeld. Tip sploh ne zna igrat. Ostali trije glavni igralci, vključno z ostalimi stranskimi igralci so vrhunski.
tedi77
# 15.02.2018 ob 12:56
Serija o ničemer. In dejstvo je, da je te robe še veliko več kot takrat.
GLaDOS
# 15.02.2018 ob 09:04
Seinfeld je znic igralec.. Serijo so drzali njegovi soigralci...
Hohštaplerija
# 15.02.2018 ob 06:52
Za Jerrya še verjamem, da bi se mu dalo, ker se bolj ali manj dolgočasi. Richards tudi, ker se mu po Seinfeldu ni več odprlo. David in Dreyfusova imata svoji uspešni seriji. Jason Alexander pa je tudi jasno dal vedeti, da se noče vso kareiro identifcirati z likom Costanze, poleg tega ima pa dovolj dela v gledališču.
nikhrast
# 15.02.2018 ob 00:38
Preveč reklam vmes na teh TV mrežah kjer predvajajo stare TV showe, najboljše če gledaš na YouTubi.
judoka
# 15.02.2018 ob 11:24
Da ne bi res slucajno re-bootal! So naredili "re-boot" v Curb your enthusiasm, ki je zame se malce boljsa serija od Seinfilda. Ni variante, da z re-bootom naredijo kaj dobrega.
Rui
# 14.02.2018 ob 21:41
Velik fen, ampak proti....meni zadošča Curb saj je veliko Seinfelda notri...
politik kritik
# 14.02.2018 ob 21:38
Konec je bil katastrofalen, tak da če ne drugega naj vsaj en pošten konec nardijo.
Kazalo