Razvoj lendavske regije bi bil lahko pod okriljem EPK-ja prepleten s kulturo v širšem pomenu. Foto: Arhiv GML
Razvoj lendavske regije bi bil lahko pod okriljem EPK-ja prepleten s kulturo v širšem pomenu. Foto: Arhiv GML

Odstopila sta ključna človeka projekta Aleš Šteger in Mitja Čander, kot opozarja župan, pa je prijavo kandidature seveda kljub temu treba pripraviti.

Kot je dejal Magyar, ni vedel, da je pogodba potekla, pa tudi če je, to po njegovem mnenju ne more biti vzrok za enostransko prekinitev sodelovanja. "Morajo se zavedati, da so jih plačali vsi občani in občanke, ne jaz, pa četudi sam ne bi bil sprejemljiv zanje. A ne verjamem, da gre za to, ker sem projekt podpiral in ga bom tudi vodil naprej. Zato je bilo skrajno neodgovorno od ljudi, ki so dejavni na kulturnem področju, da se tako nekulturno obnašajo do tistih, ki so jih plačevali," je razočaran novi župan.

Sorodna novica Lendavska kandidatura za prestolnico kulture se zapleta

Išče novo ekipo
Ob tem še pravi, da bi morali vsaj priti do njega, ker ima vrata vedno odprta in je sprejel ali vsaj poklical vse, ki so ga iskali, kljub obilici dela. Zdaj išče nove, prave ljudi in obljublja: "Šli bomo naprej 120-odstotno!"

Slovenija in Nemčija bosta leta 2025 na vrsti, da eno od svojih mest razglasita za Evropsko prestolnico kulture. Že pred več kot dvema letoma je Lendava javno napovedala, da se bo potegovala za kandidaturo za EPK. Mesto želi Evropi ponuditi koncept EPK-ja, ki temelji na čezmejnem sodelovanju slovenskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih mest ter regij oziroma županij. Prednost sodelovanja je v jezikovni raznolikosti, številnih potencialih območja in v bogatem kulturnem sožitju.

Po Čandrovem mnenju ima župan neustrezen odnos do projekta
TV Slovenija je poročala, da sta Čander in Šteger uradno odstopila iz osebnih razlogov, dejansko pa, ker menita, da ju novo lokalno vodstvo ne podpira.

Kot je nato Čander povedal za MMC, se je za odstop odločil, ker je začutil, da razmere niso ustrezne. Šteger je sicer odstopil že prej, Čander pa se je odločil počakati še dva tedna, vendar v tem času ni prejel županovega klica, ta pa med tem k projektu tudi ni povabil novih sodelavcev. Čander meni, da utemeljevanje z županovim pomanjkanjem časa ni na mestu, saj naj bi bil EPK prioriteta občine. Po njegovem mnenju se s tem, da župan ni vzpostavil stika z akterji, kaže njegov odnos do tega projekta in tako se je posledično raje odločil za odstop ter tako županu prepustil izbor nove ekipe.