Rakritje novoodkrite slike nizozemskega slikarskega velikana. Foto: EPA
Rakritje novoodkrite slike nizozemskega slikarskega velikana. Foto: EPA

"Še nikoli v zgodovini muzeja ni bilo tako veličastnega odkritja," je dejal Axel Ruger, direktor van Goghovega muzeja v nizozemski prestolnici, ki se ponaša z največjo zbirko del slavnega nizozemskega slikarja. Sončni zahod na Montmajourju naj bi slikar končal v Arlesu leta 1888, dve leti pred smrtjo, v obdobju, ki ga mnogo poznavalcev označuje kot najbolj plodno v slikarjevi karieri, poroča CNN.

Na sliki je van Gogh upodobil sončni zahod v bližini Arlesa na jugu Francije, kjer je slikar v tistem obdobju ustvarjal. Po Rugerjevih besedah so delo pripisali nizozemskemu slikarskemu velikanu po natančni raziskavi, v kateri so med drugim preučili slikarski slog, tehniko, barve, pa tudi van Goghova pisma.

Od 24. septembra bo slika na ogled v okviru razstave z naslovom Van Gogh na delu, ki je trenutno na ogled v muzeju. Ob tem je Ruger dejal, da je bila slika naslikana v enakem obdobju kot znamenite sončnice. Kot je znano, je bil van Gogh za časa življenja le malo poznan umetnik, ki je zaslovel šele po smrti. Po letih duševne bolezni je pri 37 letih naredil samomor.

Za časa življenja nepoznan, po smrti slikarska ikona
V času velikega razcveta trga umetnin v poznih 80. letih in začetku 90. let prejšnjega stoletja so bila tri van Goghova dela prodana po takrat rekordnih cenah: Portret dr. Gacheta za 82,5 milijona dolarjev, Irisi za 54,9 milijona dolarjev, Sončnice pa za 53,9 milijona dolarjev.