Tokratni Osmi dan bo v znamenju beneškega arhitekturnega bienala. Foto: RTV SLO
Tokratni Osmi dan bo v znamenju beneškega arhitekturnega bienala. Foto: RTV SLO

"Zavedam se, da je modernizacija pogosto zelo boleč proces, a hkrati je bila v zadnjih 100 letih vsaka nacija prisiljena, da se je modernizirala," je dejal kurator letošnjega bienala nizozemski arhitekt Rem Koolhaas. "Lahko bi rekli, da je to bienale o globalizaciji in posledicah modernizacije na države in arhitekturo."

Letošnja mednarodna arhitekturna razstava, ki bo odprta do 23. novembra, je razdeljena v tri sklope: Vsrkavanje modernosti 1914-2014, Arhitekturni elementi in Monditalia, vsi trije pa osvetljujejo preteklost, sedanjost in prihodnost arhitekture. Slovenijo v Benetkah zastopa projekt Zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) o arhitekturi v vesolju z naslovom Problem vožnje po vesolju - Supre:arhitektura. Slovenski nacionalni paviljon je letos prvič v Arzenalu.

V oddaji bo predstavljen tudi javnosti nikoli predstavljen fotografski opus Božidarja Jakca in nekaj njegovih dragocenih filmskih posnetkov, ki jih je naredil s svojo kamero, s katero je celo obiskal New York; že pred drugo svetovno vojno. V studiu pa so ustvarjalci oddaje k pogovoru povabili dr. Alison J. Clarke, zgodovinarko in teoretičarko oblikovanja.

Ne zamudite Osmega dne na 1. programu TV Slovenija ob 23.05.