Carmina Slovenica se mednarodnemu dnevu zborovskega petja pridružuje s tradicionalnim decembrskim koncertom. Foto: BoBo
Carmina Slovenica se mednarodnemu dnevu zborovskega petja pridružuje s tradicionalnim decembrskim koncertom. Foto: BoBo
Zbor Čarnice
Na današnjem koncertu v Slovenski filharmoniji bodo z vrsto drugih nastopajočih dan zborovskega petja počastile tudi pevke zbora ČarniCe. Foto: Jana Jocif/www.carnice.si
APZ Tone Tomšič
APZ Tone Tomšič je za Filipinskimi madrigalisti postal drugi zbor z dvema nagradama na prestižnem tekmovanju za veliko nagrado Evrope. Foto: JSKD

Od tistega leta, ko je svoj predlog predstavil na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM, se po določbah Mednarodnega združenja za zborovsko glasbo petju posveča vsaka druga nedelja v decembru. Do zdaj ga je počastilo več kot 5.000 zborov in na milijone pevce, med temi so tudi slovenski glasbeniki. Pridružujejo se mu tudi letos; v Ljubljani bodo denimo ob tej priložnosti pripravili sklepni koncert Sozvočenj, v Mariboru ga bodo zaznamovali dva dni.

V samem vrhu zborovskega petja
Slovenija spada v zborovstvu v sam svetovni vrh, čemur pritrjujejo lovorike slovenskih zborov na najpomembnejših tekmovanjih, čemur pritrjujejo tudi lovorike slovenskih zborov na najpomembnejših tekmovanjih. Spomniti velja zlasti na tekmovanje za veliko nagrado Evrope, ki je sicer odprto vsem zborom na svetu. Na njem je APZ Tone Tomšič osvojil dve zmagi in s tem za Filipinskimi madrigalisti postal drugi zbor z dvema nagradama na tem tekmovanju. Stojan Kuret pa je edini dirigent do zdaj s prav tako dvema velikima nagradama Evrope.

V Ljubljani se bodo drevi mednarodnemu dnevu zborovskega petja pridružili s sklepnim koncertom Sozvočenj, ciklom tematsko oblikovanih zborovskih regijskih koncertov iz vseh slovenskih pokrajin, s katerim Javni sklad RS za kulturne dejavnosti spodbuja zanimivejše koncertne sporede. Regijske koncerte, ki so potekali od 13. do 26. novembra, so spremljali priznani slovenski zborovodje Ambrož Čopi, Danica Pirečnik, Marko Vatovec in Sebastjan Vrhovnik. Za sklepni koncert so izbrali šest zasedb, ki so po njihovem mnenju izstopale po izvirnosti sporedov, manj izvajanih skladbah in različnih žanrih.

Ob 18.00 bodo v Slovenski filharmoniji nastopili vokalna skupina BeleTinke iz Beltincev pod vodstvom Tjaše Šimonka, ženski komorni zbor ČarniCe iz Ljubljane pod vodstvom Monike Fele, mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta z zborovodkinjo Alenko Podpečan, oktet Aljaž iz Kopra, ki ga vodi Matej Lazar, vokalni kvartet Rusalke iz Radelj ob Dravi, ki ga vodi Tadeja Vulc, ter ženski zbor Carmen manet iz Kranja z zborovodjem Primožem Kerštanjem.

Tradicionalni večer s Carmino Slovenico
V Mariboru se dnevu tudi letos pridružuje Carmina Slovenica s tradicionalnim decembrskim koncertom, na katerem se predstavijo vse zasedbe pevske šole CS in koncertni zbor Carmina Slovenica z dirigentko Karmino Šilec. Koncert bo drevi ob 18.30 v dvorani Union.

Ob 170-letnici zborovskega petja v Mariboru
Jutri bodo priložnost združili s 170-letnico zborovskega petja v Mariboru. Leta 1846 je bil ustanovljen Marburger Männergesangsverein, ki je po izgradnji Slavnostne dvorane pivovarja Götza, današnje Unionske dvorane, dobil domovanje v stranskih prostorih dvorane. Na koncertu bodo ob 18. uri nastopili moški zbor Slava Klavora, mešani zbor Stimmig iz Lipnice, moški zbor Malečnik, ženski zbor Glasbena Matica Maribor in komorni zbor Hugo Wolf, so sporočili organizatorji.