Južnokorejska ministrica za kulturo Čo Jun Sun je po aretaciji zaradi črnega seznama ideološko spornih umetnikov odstopila. Foto: EPA
Južnokorejska ministrica za kulturo Čo Jun Sun je po aretaciji zaradi črnega seznama ideološko spornih umetnikov odstopila. Foto: EPA

Na omenjenem ministričinem črnem seznamu se je zaradi svojih 'nepravilnih' političnih in ideoloških prepričanj znašlo več kot devet tisoč južnokorejskih umetnikov iz filmskega, glasbenega in literarnega sveta. Aretirali so jo zaradi suma zlorabe pooblastil in krive prisege. Kmalu po aretaciji je ministrica za kulturo poslala svojo odstopno izjavo južnokorejskemu premierju Hvang Kjo Ahnu, a za zdaj še ni znano, če bo njen odstop sprejel, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Številni na črni seznam uvrščeni umetniki so podprli opozicijske stranke ali pa kritizirali oziroma se s satiro lotili administracije južnokorejske predsednice Park Geun Hje. Posledično jim je vlada odtegnila denarno podporo za njihove projekte, prav tako naj bi bili pod nadzorom oblasti. Nad južnokorejsko predsednico trenutno visijo obtožbe o korupciji, zlorabi položaja in kršenju ustavnih dolžnosti.

Seznam naročila predsednica?
Številne t. i. črni seznam spominja na cenzuro, ki je v Južni Koreji vladala med 60. in 80. leti preteklega stoletja. Tudi med vladavino diktatorja Park Čung Hija, čigar hči je aktualna predsednica. Nekateri južnokorejski mediji poročajo, da je predsednica naročila oblikovanje seznama, drugi pa, da ga je tudi potrdila.

Poleg naloga za aretacijo ministrice za kulturo je bil izdan tudi nalog za aretacijo bližnjega sodelavca predsednice Kim Ki Čuna. Oba bodo zaslišali tudi v povezavi s korupcijskim škandalom, v katerega naj bi bila vpletena aktualna predsednica.