Domingov koncert je odpovedala tudi Opera v San Franciscu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Plácido Domingo je tudi pri 78 letih še vedno izredno vplivna osebnost v opernem svetu. Foto: AP
Plácido Domingo je tudi pri 78 letih še vedno izredno vplivna osebnost v opernem svetu. Foto: AP

Počutila sem se kot plen. Imela sem občutek, da uprizarja lov name. (...) Nisem pričakovala, da bo to tak udarec za mojo samozavest, da me bo sram, da me bo strah, da ljudje mislijo, da samo zato dobivam vloge. Začela sem dvomiti o lastni nadarjenosti in sposobnosti.

ena od žrtev v pričanju za tiskovno agencijo AP

Ali pred torkom res niso vedeli ničesar?
Preiskavo, ki se nanaša na več obtožb o spolnem nadlegovanju, je Opera v Los Angelesu, ki jo Domingo vodi od leta 2003, začela v torek. Več žensk, identiteta ene izmed njih je znana, ga je obtožilo, da je zlorabil svoj položaj enega najbolj priznanih opernih pevcev, da bi jih prisilil v spolno razmerje.

Številni viri v reportaži, ki jo je sestavila tiskovna agencija AP, potrjujejo, da je bilo Domingovo nekorektno vedenje dolga leta javna skrivnost v opernem svetu. Več od citiranih žrtev navaja, da so jih kolegi svarili, naj ne bodo nikoli same z zvezdnikom, niti v dvigalu. Če jih bo vabil v restavracijo, so bile opozorjene, naj se dogovorijo za kosilo na čim bolj javnem kraju in naj ne pijejo alkohola.

Ena izmed žensk, ki so razkrile svoje zgodbe, je zdaj že upokojena pevka, 61-letna Patrizia Wulf.
Ena izmed žensk, ki so razkrile svoje zgodbe, je zdaj že upokojena pevka, 61-letna Patrizia Wulf. "Zaostrilo se je do te mere, da sem se vsakič, ko sem odšla z odra, skušala skriti za kak steber – pa je vedno našel način, da je prišel do mene." Pravi, da je Domingo pogosto nepovabljen vdiral v njeno garderobo in da se je bala zapustiti svojo sobo, če je vedela, da je Domingo na hodniku. "Za las sem odprla vrata in pokukala na hodnik, ali je tam. Če je bil, sem raje počakala." Foto: AP

Spregovorilo devet žrtev
Kot je povedalo osem pevk in ena plesalka, jih je spolno nadlegoval v 80. letih prejšnjega stoletja; večinoma je šlo za mlade umetnice na začetku karierne poti. Domingo ima še vedno tolikšen vpliv v opernem svetu, da je bila pripravljena svoje ime razkriti samo ena od devetih sodelujočih, 61-letna mezzosopranistka Patrizia Wulf. Druge so po navedbah AP-ja svoje zgodbe povedale po dolgem omahovanju, bodisi iz strahu pred maščevanjem na kariernem področju bodisi pred "kolateralno škodo" za celotno industrijo.

Ena izmed njih je povedala, da ji je segel pod krilo, tri pa so povedale, da je od njih izsilil poljub. Sedem od devetih intervjuvanih žensk je izrazilo občutek, da je njihova kariera utrpela škodo, ker so ga zavrnile. Pripovedujejo o skrajnih ukrepih, s katerimi so se izogibale kakršnim koli interakcijam z Domingom – niso na primer uporabljale niti toaletnih prostorov v bližini njegove pisarne, prosile so člane tehnične ekipe, naj ne zapuščajo prostora, doma pa preventivno niso dvigovale telefona.

Gora pričevanj
Poleg devetih navedenih žrtev so novinarji AP-ja govorili še s pol ducata drugih žensk, ki pravijo, da so se počutile nelagodno zaradi Domingovega osvajanja, in z eno pevko, ki se spominja, da jo je, potem ko je v devetdesetih organiziral serijo koncertov z njo, brez prestanka klicaril in vabil na zmenke.

K temu je treba dodati še tri ducate drugih pevcev, plesalcev, glasbenikov iz orkestra, tehničnih delavcev in administratorko, ki potrjujejo, da so bili priča neprimernemu ali seksualno obarvanemu vedenju opernega zvezdnika, ki je sistematično ciljal na mlade umetnice.

Arhivska fotografija iz leta 1984, na kateri je Domingo s članicami plesne skupine The Rockettes. Foto: AP
Arhivska fotografija iz leta 1984, na kateri je Domingo s članicami plesne skupine The Rockettes. Foto: AP
Sorodna novica Placido Domingo je trditve o spolnem nadlegovanju označil za skrb vzbujajoče

Zanikanje ... z opravičilom
"Te obtožbe neimenovanih posameznic, ki segajo najmanj 30 let v preteklost, so močno skrb vzbujajoče in, kot so bile predstavljene, netočne," je Domingo prek svojega predstavnika komentiral za francosko tiskovno agencijo AFP. "Kljub temu je boleče slišati, da sem morda koga razburil ali da se je kdo zaradi mene počutil nelagodno – ne glede na to, kdaj v preteklosti, in kljub mojim najboljšim namenom," je dodal.

Za namene preiskave je Opera v Los Angelesu najela zunanjega svetovalca. "Domingo je bil več kot tri desetletja dinamična ustvarjalna sila v Operi in umetnosti Los Angelesa. Kljub temu smo zavezani, da naredimo vse, kar je v naši moči, da ustvarimo strokovno in sodelovalno okolje, kjer se vsi naši zaposleni in umetniki počutijo enake, cenjene in spoštovane," so zapisali v operni hiši.

Poslovno kosilo ni nič neobičajnega. Da te nekdo skuša med poslovnim kosilom ves čas držati za roko, pa je neobičajno. Ali pa da polaga roko na tvoje koleno. Vedno se te je na neki način dotikal, nenehno je poljubljal.

Ena izmed žrtev za tiskovno agencijo AP

Omenjenim obtožbam zdaj sledijo odpovedi koncertov. Simfonični orkester v Filadelfiji je umaknil povabilo, da bi Domingo nastopil na galakoncertu 18. septembra, za 6. oktober mu je koncert odpovedala tudi Opera v San Franciscu. Metropolitanska opera v New Yorku pa namerava počakati na izsledke preiskave, preden bo sprejela kakršno koli odločitev o Domingovi prihodnosti.

Salzburg vztraja na Domingovi strani
Vodstvo festivala v Salzburgu je medtem sklenilo, da mu ne bo odpovedalo nastopa, ki ga ima predvidenega 31. avgusta. "Z objektivnega vidika bi bilo napačno in na človeški ravni neodgovorno, da bi sodili in na podlagi tega utemeljevali kakršne koli odločitve," je dejala Helga Rabl-Stadler.

Patrizia Wulf v kostumu za postavitev Čarobne piščali v washingtonski operi leta 1998. Foto: AP
Patrizia Wulf v kostumu za postavitev Čarobne piščali v washingtonski operi leta 1998. Foto: AP

Operno glasbo pripeljali v mainstream
V Španiji rojeni Domingo je eden najprepoznavnejših opernih zvezdnikov 20. stoletja. Največ je k temu seveda pripomogla zasedba Trije tenorji, v kateri je sodeloval z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom. V zadnjih letih je iz tenorskega glasu prešel na bariton in pri svojih 78 letih še vedno nastopa.

Na začetku leta je proslavil svoj 4000. nastop v karieri, ki traja 60 let. V tem času je izdal več kot 100 plošč in prejel 14 grammyjev. V Sloveniji je prvič gostoval lani v Stožicah in se junija letos vrnil še kot dirigent.

Domingo je najnovejše ime iz sveta zabave, ki se je spopadal z obtožbami spolnega nasilja, proti kateremu se bori gibanje #jaztudi. Televizijska ikona Bill Cosby je zaradi tega v zaporu, filmski producent Harvey Weinstein pa čaka na sojenje, ki se bo začelo prihodnji mesec.