Sorodna novica Ameriškega milijarderja Epsteina v celici našli mrtvega. Šlo naj bi za samomor.
Jeffrey Epstein, obtožen trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, je glede na uradna poročila 10. avgusta storil samomor v svoji celici v newyorškem zaporu. Foto: Reuters
Jeffrey Epstein, obtožen trgovine z mladoletnicami za spolno izkoriščanje, je glede na uradna poročila 10. avgusta storil samomor v svoji celici v newyorškem zaporu. Foto: Reuters

Gre za tridelno serijo časopisnih člankov, naslovljeno Perversion of Justice (slov. Sprevrženje pravosodja), ki jo podpisuje preiskovalna novinarka Julie K. Brown. Serija je bila objavljena novembra 2018 in je vsebovala intervjuje z več žrtvami Epsteinovih zlorab. Patricia Heaton je novico o snemanju serije sporočila le nekaj dni po milijarderjevi smrti.

Projekt bo zaživel pod streho produkcijske hiše Storied Media Group, poroča Variety. Poleg Patricie Heaton bo glede na napovedi med producenti tudi Todd Hoffman, sicer ustanovitelj te produkcijske hiše in njen izvršni direktor. Za prelitje časopisnih člankov v scenarij pa bo poskrbel Chris Gerolmo, najbolj znan po izvornem scenariju za film Mississippi Burning (Misisipi v plamenih) iz leta 1988 in kot avtor FX-ove serije o iraški vojni Over There (Tam) iz leta 2005.

Peggy Siegal. Foto: EPA
Peggy Siegal. Foto: EPA

Pajdašenje z vplivnimi imeni
Epsteinov primer je seveda pritegnil veliko pozornost medijev, tudi zaradi njegove mreže prijateljev v Hollywoodu, Washingtonu in na Wall Streetu. Zaradi njegovega navzkrižja z zakonom so si težave nakopali tudi drugi posamezniki iz zabavne industrije in sveta politike.

Najvidnejše ime, na katero je Epsteinov primer negativno vplival, je za zdaj Alex Acosta, ki je v preteklem mesecu moral odstopiti s položaja ministra za delo. Acosta je namreč leta 2008 brez posvetovanja z žrtvami takrat še kot zvezni tožilec v Miamiju Epsteinov primer predal državnim tožilcem Floride, ki so se z Epsteinovimi odvetniki dogovorili za nizko kazen, kar je razkrila prav serija člankov Perversion of Justice.

Med tistimi, ki so zaradi povezanosti z Epsteinom že utrpeli škodo, je tudi Peggy Siegal, ki so jo filmski studii in televizijske mreže redno angažirali kot načrtovalko zabav. Siegalovo zdaj stranke množično zapuščajo, potem ko je prišlo na dan, da je Epsteinu pogosto priskrbela sedež na premierah in urejala družabne stike v zameno za brezplačna potovanja.

Za zdaj še ni znano, ali bo Heatonova serijo zgolj producirala ali bo v njej tudi zaigrala – morda v vlogi novinarke Julie K. Brown ali pa Peggy Siegal.

Igralka in komičarka Patricia Heaton, ki bo producirala serijo, je najbolj znana po vlogi Debre Barone v komični seriji Everybody Loves Raymond (Vsi ljubijo Raymonda). Foto: EPA
Igralka in komičarka Patricia Heaton, ki bo producirala serijo, je najbolj znana po vlogi Debre Barone v komični seriji Everybody Loves Raymond (Vsi ljubijo Raymonda). Foto: EPA

Nastaja tudi že dokumentarna serija
Prihajajoča produkcija Patricie Heaton pa ni edina, ki se osredotoča na Epsteinov primer, saj je televizijska postaja Lifetime julija sporočila, da že pripravlja dokumentarno serijo z naslovom Surviving Jeffrey Epstein (Preživeti Jeffreyja Epsteina).

Leta 1953 v Brooklynu rojeni Jeffrey Epstein je med drugim prijateljeval z Billom Clintonom, Donaldom Trumpom in britanskim princem Andrewem. Obtožen je bil spolne zlorabe več deset deklet na Floridi in v New Yorku od konca 90. let prejšnjega stoletja naprej. Od leta 1999 do leta 2007 je spolno občeval z mladoletnicami, zalomilo se je pri 14-letnici, ki ga je leta 2005 prijavila policiji, preiskava pa je odkrila okrog 30 podobnih žrtev.

Leta 2008 je že priznal krivdo za napeljevanje k prostituciji, vendar je predtem zvezno tožilstvo odstopilo od pregona kljub številnim dokazom, da je spolno zlorabljal mladoletnice. V zaporu je preživel le 13 mesecev, še to le ponoči in ob koncu tedna, sicer pa je bil lahko v svoji pisarni. Letos je primer znova prevzelo zvezno tožilstvo New Yorka, čemur je sledila Epsteinova aretacija.