JSKD je podelil zlate in srebrne plakete za leto 2009. Foto: JSKD
JSKD je podelil zlate in srebrne plakete za leto 2009. Foto: JSKD

Komisija za priznanja JSKD-ja je na podlagi vlog iz javnega razpisa za podelitev priznanj za leto 2009 za dobitnico zlate plakete izbrala Nejo Kos, srebrne plakete pa namenila Davideju Clodigu, Engelbertu Logarju, Alojzu Stražarju, Milici Šadl in vokalnemu kvintetu Završki fantje.

Prizadevanje za razvoj ljubiteljskih kulturnih dejavnosti
Psihologinja, plesna kritičarka in publicistka Neja Kos prejme zlato plaketo za življenjsko delo in izjemne dosežke ter prispevek k razvijanju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, zlasti na področju sodobnega plesa. Nagrajenka poklicno in ljubiteljsko deluje na področju plesa že štiri desetletja. V 60. in 70. letih je plesala v koreografijah Žive Kraigher in skupinskih kreacijah; med drugim velja omeniti projekte, kot so Vodič po orkestru (na glasbo Benjamina Brittna), Concertino za harfo in orkester (Zvonimir Ciglič), Atom Heart Mother (Pink Floyd), Fontessa (Modern Jazz Quarrtet) in Bourée (Vanilla Fudge). Leta 1973 je z Daliborko Podboj, Jasno Knez in drugimi ustanovila Studio za svobodni ples.

Njeno delo je znatno preseglo okvir službenih dolžnosti in delovnega časa, s čimer je izkazala popolno predanost sodobnemu plesu, njegovemu razvoju in uveljavljanju kot samostojna umetniška disciplina in praksa. "Na področju sodobnega plesa je Neja Kos opravila pionirsko delo. … Na samostojno pot je s širino in zavzetostjo pri svojem delu pomagala mnogim današnjim znanim ustvarjalcem na ljubiteljskega in profesionalnega plesa," so med drugim zapisali v obrazložitvi.
Glasba za zbore in gledališče
Pianist in skladatelj Davide Clodig je nagrajen za dolgoletno uspešno delo na področju glasbenih dejavnosti. Deluje kot vodja in učitelj klavirja na šoli Glasbene matice v Špetru, kjer se je ta oddelek nastal prav na njegovo pobudo. V njem se - v domačem jeziku - šolajo mladi iz kraja in okolice in predstavlja novo žarišče kulturnega življenja. Ves čas tudi komponira in prireja skladbe za svoje in druge zbore ter piše izvirno glasbo za gledališče. "Je vsestranski kulturni in družbeni delavec; njegova vloga je v Benečiji nepogrešljiva," pojasnjuje komisija.

Da stare ljudske pesmi ne bi prišle v pozabo
Glasbeni pedagog, zgodovinar in etnomuzikolog Engelbert Logar prejme priznanje za dolgoletno uspešno delo na področju glasbenih dejavnosti in narodopisja. Kot vodja različnih pevskih skupin in zborov zlasti skrbi, da stare ljudske pesmi ne pridejo v pozabo, temveč da so, poleg modernejših skladb, stalno na programu na domačih odrih. Zanje je priredil mnogo ljudskih pesmi, uglasbil pa je tudi številna besedila domačih avtorjev, zlasti Milke Hartman in Hermana Germa.
Režiser velikih množičnih predstav
Alojz Stražar, amaterski režiser, kulturni delavec in organizator, prejme srebrno plaketo za dolgoletno uspešno delo na področju gledaliških dejavnosti in spodbujanja kulturnih dejavnosti. Komisija omenja številne uspešne predstave, kot so Voda, Charleyeva teta, Čevljar baron, Črna žena, Kekec je pač Kekec, A njega ni in Krog s kredo, najbolj znan pa je kot režiser velikih množičnih predstav na letnem odru. V njih sodeluje od 100 do 150 igralcev, pevcev in statistov, predvsem domačih igralcev in igralcev iz sosednjih kulturnih društev.
Za negovanje ljudskega izročila
Za dolgoletno uspešno delo na področju negovanja ljudskega izročila in razvijanja kulturnih dejavnosti je nagrajena Milica Šadl, ki je bila med drugim več kot 20 let predsednica Kulturnega društva Beltinci. Beltinci znani v domovini in tujini, in sicer predvsem po folklorni skupini in mednarodnem folklornem festivalu, hkrati pa tudi po vsakoletnih državnih srečanjih s predstavitvijo ustvarjalnih dosežkov na področju folklorne dejavnosti v Sloveniji. Zelo pomembno področje njenega delovanja je tudi dokumentacijska dejavnost. Že veliko let piše kroniko Kulturnega društva Beltinci.

Slovenska ljudska pesem
Ob svoji 25-letnici za uspešno delo na področju ljubiteljskih glasbenih dejavnosti prejmejo srebrno plaketo tudi Završki fantje. Zasedba se osredotoča predvsem na slovenske ljudske in narodne pesmi. Na več kot 1.200 nastopih so se predstavili domačemu in tujemu občinstvu, med drugim v Nemčiji, Avstriji, Švici, Liechtensteinu, pa tudi v Kanadi in Avstraliji. Redno se udeležujejo območnih in regijskih revij pevskih zborov in skupin, nastopajo pa tudi na festivalih domače zabavne glasbe na Vurberku, Ptuju in Kidričevem.