Ustvarjalci Radia Koper - Capodistria, ki letos slavi 60-letnico, so predstavili program, s katerim bodo vsebinsko in delovno zaznamovali ta pomembni jubilej. Foto: Darko Koren, RTV SLO
Ustvarjalci Radia Koper - Capodistria, ki letos slavi 60-letnico, so predstavili program, s katerim bodo vsebinsko in delovno zaznamovali ta pomembni jubilej. Foto: Darko Koren, RTV SLO

Beseda prvi pomeni najprej prvi radio, ki se je oglasil na Primorskem pred šestdesetimi leti, hkrati pa je kljub dolgi zgodovini in številnim spremembam do današnjega dne ohranil prvo mesto po poslušanosti med postajami, ki jih poslušajo primorski poslušalci. Na novinarski konferenci so ustvarjalci obeh radijskih programov, regionalnega radijskega programa v slovenskem jeziku in radijskega programa za italijansko narodno skupnost predstavili pester program, s katerimi bodo skozi vse leto vsebinsko in delovno zaznamovali pomemben jubilej.

Med osvežitvami v informativnem programu v jubilejnem letu so izpostavili terenska oglašanja, ko ekipa z reportažnim avtomobilom Modri dirkač obiskuje primorske kraje od Pirana do Bovca. V oddaji Radio Koper na obisku, ki je na sporedu enkrat mesečno ob sobotah in poteka v živo, sodelujejo številni gostje, v njej pa predstavljajo zgodovino in zanimivosti posameznih krajev. Nova tedenska oddaja Obračun se satirično odziva na dogodke iz okolja, v oddaji Radio je živ pa bodo potekali pogovori z zaposlenimi različnih profilov, tako da bodo poslušalci lahko spoznali, kako živi in deluje Radio Koper. Pogled na Evropo je nova rubrika v programskem pasu Aktualno in ponuja odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljamo v novem skupnem prostoru. Radijska križanka bo na Radiu Koper na sporedu decembra kot sklepni projekt ob 60-letnici in bo objavljena v časopisu Primorske novice.

Jubilejno leto radia bodo prav posebej proslavili s prestižnim koncertom dveh slavnih kantavtorjev iz Italije in Slovenije, ki se bosta skupaj poklonila velikanu ruske poezije in glasbe, bardu Vladimirju Visockemu. Pri ZKP RTV Slovenija pripravljajo izid raritetnih posnetkov prvih primorskih pop-, beat- in rockskupin iz bogate radijske fonoteke na CD-ju, katerega ovitek bo oblikovno spominjal na zgodovinske nosilce zvoka, vinilne plošče.

Ohranjajo in nadgrajujejo tudi projekte, med katerimi imajo nekateri že dolgoletno tradicijo kot so Osebnost Primorske in Gospodarstvenik Primorske pa skupni javni radijski oddaji Naš športnik in Radijsko martinovanje, ki ju že vrsto let pripravljajo z Radiem RAI Trst A. Radio Koper vsa leta podpira in z zvokovnimi posnetki ohranja dediščino revije pevskih zborov Primorska poje, ki letos praznuje že 40-letnico. Glasbena šola Koper, ki tudi praznuje s koprskim radiom, ob svoji in njegovi 60-letnici pripravlja kratek koncert ob dnevu odprtih vrat Radia Koper.

S praznovanjem jubileja sovpada tudi uspešen zaključek več kot desetletje dolgega procesa digitalizacije tehnoloških sklopov na Radiu Koper/Capodistria. Danes tehnična služba Radia Koper, ki se organizacijsko deli na »studijsko produkcijo in predvajanja programa« ter na »terensko produkcijo« in daje kakovostno tehnično podporo programski strukturi, razpolaga z osmimi sodobno opremljenimi studii in z dvema reportažnima voziloma. Prejšnji teden je tako prevzela v uporabo s sodobno digitalno tehnologijo opremljeno reportažno vozilo za snemanje in prenose zahtevnejših terenskih projektov. H koncu gre tudi prenova režije produkcijskega studia Hendrix, v katerega so vgradili sodobno digitalno mešalno mizo Studer Vista 5.

A. K.