Foto:
Foto:
Manouche
Na festivalu bo med drugim nastopila tudi zasedba Manouche. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na delavnicah, ki potekajo še do jutri, sodelujejo pesniki Guy Goffette, Emmanuel Moses in Guillaume Metayer iz Francije ter Tomaž Šalamun, Gorazd Kocijančič in Aleš Šteger, ki vzajemno prevajajo tako svojo poezijo kot tudi izbore francoskih in slovenskih pesniških klasikov. Na nedeljskem branju se jim je pridružila še pesnica Barbara Pogačnik.

Festival Večeri pred Dnevi so uvod v letošnji festival Dnevi poezije in vina, ki bodo potekali na Ptuju. Pred selitvijo na Ptuj bodo festival uvedli po številnih slovenskih mestih, med drugim danes v Novem mestu, kjer bodo svoj pesniški performans predstavili štirje katalonski in štirje slovenski pesniki, ter v torek v Ljubljani, kjer bodo poezijo brali prej omenjeni častni gostje.

V ospredju Srečko Kosovel
Letošnji Dnevi poezije in vina bodo potekali od srede do petka na Ptuju, posebna pozornost pa bo letos namenjena Srečku Kosovelu, enemu najvidnejših predstavnikov slovenskega moderznizma, ob tej priložnosti pa bodo izšla tudi njegova zbrana dela. Častni gostje festivala bodo priznani kitajski pesnik Jang Ljan, francoski pesnik Michel Deguy in slovenski pesnik Josip Osti, obiske vseh gostujočih pesnikov pa bodo pospremili tudi izidi dvojezičnih knjižic njihove poezije.

Na osrednjem festivalskem dogajanju na Ptuju bodo potekala številna srečanja z avtorji, tamkajšnje dogajanje pa bo uvedel pogovor z Deguyjem. Avtorji se bodo sicer predstavili tako na velikih večernih branjih kot tudi na zasebnih branjih v skritih kotičkih mesta ter na Dravi.

Po branjih bodo dogajanje v mestu popestrili še koncerti ustvarjalcev, kot so Manouche, Vasko Atanasovski, Chris Eckman ter Katarina Juvančič in Dejan Lapanja z gostoma. Kot izhaja že iz imena festivala, ima glavno vlogo poleg poezije žlahtna kapljica. Več vinarjev iz vinorodne dežele Podravje ter gostujoči vinar iz Primorske bodo poskrbeli, da vino na letošnjih Dnevih poezije in vina ne bo imelo obrobne vloge, ampak bo pomembnejše dopolnilo in poživilo vsega dogajanja.

Ob osrednjem dogajanju bo festival ponudil še pester spremljevalni program z okroglimi mizami, programom za najmlajše, gledališkimi impropredstavami ter odprtji razstav.