Grammyjevci The New York Voices imajo za seboj sedem izdanih albumov, na katerih prepletajo klasiko, pop, R&B, brazilski in ameriški džez. Foto: newyorkvoices.com
Grammyjevci The New York Voices imajo za seboj sedem izdanih albumov, na katerih prepletajo klasiko, pop, R&B, brazilski in ameriški džez. Foto: newyorkvoices.com
Gilbert & George
Gilbert & George sodita med maloštevilne umetnike, ki jih prepoznava tudi širša javnost. Nasproti njunega doma je na steni grafit, ki izraža občudovanje njunega dela, na kar sta, kot pravita, zelo ponosna. "Ljudje naju pozdravljajo in vozniki tovornjakov vzklikajo, ko naju vidijo. Nekoč je ustavil eden izmed tistih ogromnih tovornjakov in pobriti voznik srednjih let je skozi okno zaklical: 'Ej! Moje življenje je usran trenutek, ampak vajina umetnost je večnost.'" Foto: EPA
Marek Schovánek bo na Art Stays gostoval z razstavo Candyland / Pharmatopia.

Arsana je glasbeni festival in bo v najstarejše slovensko mesto med drugim pripeljal priznano vokalno skupino New York Voices, medtem ko se Art Stays osredotoča na sodobno umetnost in pod geslom Relation(s) raziskuje razmerja in odnose med umetniki.

Šesti mednarodni glasbeni festival Arsana se začne danes s koncertom Big banda Dom na dvorišču minoritskega samostana. Med gosti na koncertu bodo rokerji Hazard in mlada pevka Nina Strnad.

V desetih dneh se bo pod geslom Eksplozija umetnosti na različnih zunanjih in notranjih prizoriščih ptujskega mestnega jedra zvrstilo več kot 50 dogodkov, na katerih bo nastopilo več kot 250 umetnikov s področja klasične, džezovske, etno, svetovne, popularne vokalne in instrumentalne glasbe.

Med vrhunci je nastop prejemnikov dveh ameriških glasbenih nagrad grammy New York Voices, znanih po svojih tesno povezanih vokalih, navdušujočih dvogovorih in neprimerljivo vokalno mešanico. Skupina, ki je lani praznovala 25. obletnico, po navedbah organizatorja festivala velja za najpomembnejši vokalni kvartet današnje generacije.

Na Arsani se bosta predstavila med drugim tudi zbor Glinka iz Rusije in mednarodni Jean Toussaint kvartet, iz Slovenije pa Tadej Toš, Prifarski muzikanti, Mascara Quartet & Nuška Drašček, Klapa Kampanel, Vox Arsana in Vlado Kreslin.

Prav tako danes se na Ptuju začne 12. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki po besedah umetniškega vodje Jerneja Forbicija znova prinaša bogat program in številne novosti. "Festival smo naslovili Relation(s), saj se glavnina programa ukvarja z razmerji in odnosi med umetniki. Na njem spet gostimo številne pomembne umetniške tandeme in skupine," je dejal.

Gilbert & George, enfants terribles britanske umetnosti
Med gosti bosta predstavnika ZDA na Beneškem bienalu leta 2011 Allora & Calzadilla ter udeleženca Documente 13 leta 2012 Gilbert & George. Med drugim pričakujejo tudi Anne & Patricka Poirier, udeleženca Beneškega bienala v letih 1976, 1980 in 1984, Documente v Kasslu leta 1977 in Havanskega bienala leta 2006. Spremljevalni program obsega več mednarodnih projektov, med njimi Vision Gymnastic(s) in The Area of Bustle.

Večina dogodkov bo potekala na glavnem odru na Slovenskem trgu, razstave pa bodo v Miheličevi galeriji, Galeriji Magistrat, Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Razstavišču FO.VI 2 v Mestnem gledališču, v Tovarni umetnosti v Majšperku, Galeriji FO.VI v Kidričevem ter prostoru Epeka v Mariboru.

Ujamete lahko do konca poletja
Organizatorji letos prvič postavljajo umetniška dela tudi na reko Dravo, ob tem pa predstavljajo še ciklus umetniških dokumentarnih filmov Art Stays Kino v Mestnem kinu Ptuj ter slovensko razstavo fotografije Made in GT22. Skupno se bo na festivalu predstavilo 90 umetnikov iz več kot 20 držav. Zgoščeno festivalsko dogajanje bo do 1. avgusta, razstavljena dela pa bodo na ogled do septembra.