Quentin Tarantino si želi, da bi se ga spominjali kot umetnika, ne samo režiserja. Foto: Reuters
Quentin Tarantino si želi, da bi se ga spominjali kot umetnika, ne samo režiserja. Foto: Reuters

"Kot uspeh bom štel, če bodo name ob koncu kariere gledali kot na enega največjih ustvarjalcev filmov, ki je kadar koli živel," je na novinarski konferenci v San Diegu izjavil Tarantino in pri tem ni skrival svoje samozavesti. Hkrati je poudaril, da si želi, da bi nanj gledali predvsem kot na velikega umetnika, ne samo režiserja, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Tarantino je sicer že pred časom opozoril svoje oboževalce, da namerava posneti le še deset filmov, pri čemer je dvodelni film Ubila bom Billa (Kill Bill) štel kot enega.

Pri projektu o kinematografih v letu 1970, s katerim se 53-letni Tarantino trenutno ukvarja, ne gre za film, pač pa za kritiški projekt, saj je bilo to leto prelomno za razvoj gibanja New Hollywood oziroma novega ameriškega vala. Glede oblike končanega projekta se še ni odločil. "Morda bom izdal knjigo, posnel dokumentarec ali pa večdelni podcast. Nisem še prepričan," je naštel.

Tarantino je filmski ustvarjalec, ki ga odlikujejo nelinearne zgodbe, prepletene s satiro in posebno estetiko nasilja. Je mojster scen z dolgimi dialogi, ki pogosto vključujejo reference popularne kulture. Svojo kariero je začel v poznih 80. letih prejšnjega stoletja s filmom Rojstni dan mojega najboljšega prijatelja (1987). Med njegovimi bolj poznanimi filmi so še Stekli psi (1992), Šund (1994), Neslavne barabe (2009) in Osovraženih osem (2015).