Največje povečanje števila obiskovalcev so opazili v dunajskem muzeju Belvedere, in sicer za kar 12 odstotkov. Foto:
Največje povečanje števila obiskovalcev so opazili v dunajskem muzeju Belvedere, in sicer za kar 12 odstotkov. Foto:

Že drugo leto zapored so tako imeli rekorden obisk. Po besedah avstrijskega ministra za kulturo Josefa Ostermayerja povečanje števila obiskovalcev priča o učinkovitosti muzejev in o zadovoljstvu občinstva s kulturno ponudbo v avstrijskih državnih muzejih in v Avstrijski nacionalni knjižnici.

Malce je upadel obisk mladih obiskovalcev
Kot še navaja ministrstvo, pa so lani izdali nekaj več kot milijon brezplačnih vstopnic za obiskovalce pod 19. letom, kar pa je manj nekoliko manj kot leto prej. Njihov delež v celotnem številu obiskovalcev je 21 odstotkov.

Najbolj, kar za 12 odstotkov, se je povečalo število obiskovalcev v dunajskem muzeju Belvedere, po rasti števila obiskovalcev mu sledi muzejski del Avstrijske nacionalne knjižnice, ki je imel devetodstotno rast, za odstotek več uporabnikov pa so našteli tudi v čitalnici. V dunajskem umetnostnozgodovinskem muzeju, pod okriljem katerega delujeta še gledališki muzej in Weltmuseum Wien, se je število obiskovalcev povečalo za štiri odstotke, v muzeju moderne umetnosti mumok pa za tri odstotke.

Zanimivo je, da so upad obiskovalcev ugotovili v galeriji Albertina (za pet odstotkov) in v Prirodoslovnem muzeju (za 15 odstotkov).