V glavni vlogi v filmu, ki se v glavnem drži filma iz leta 1991, nastopa Emma Watson. Foto: EPA
V glavni vlogi v filmu, ki se v glavnem drži filma iz leta 1991, nastopa Emma Watson. Foto: EPA

Milonov je ministra Vladimirja Medinskega pozval, naj temeljito pregleda vsebino filma. "V tem položaju družba ne more tiho opazovati, kaj filmski distributerji ponujajo pod krinko otroške pravljice – očitno, neposredno propagando greha in perverznih spolnih odnosov," je ostro zapisal Milonov.

Medinski je za BBC dejal, da se bodo na ministrstvu o primernosti filma pogovarjali, ko bodo prejeli kopijo filma in si ga ogledali. Predvajanje filma v ruskih kinematografih sovpada z začetkom pomladanskih počitnic v Rusiji.

Milonov pravi, da je glede filma prejel že številna pisma zaskrbljenih staršev. "Prepričan sem, da je glavna naloga države glede otrok, da jih zavarujemo pred umazanostjo sveta, da ohranimo njihovo nedolžnost in da jim preprečimo stik s škodljivimi in nevarnimi pojavi. V tem primeru je naša naloga, da preprečimo predvajanje tega filma."

Disney je z adaptacijo Lepotice in zveri na platna prvič v svoji zgodovini pripeljal tudi gejevski lik: LeFou, pribočnik filmskega antagonista, nadutega Gastona, je nedvoumno istospolno usmerjen, je potrdil režiser filma Bill Condon.

Film, v katerem v glavnih vlogah igrajo Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Ewan McGregor, Gugu Mbatha-Raw, Kevin Kline in Stanley Tucci, prihaja v Rusijo 16. marca.

Homoseksualnost so leta 1993 v Rusiji dekriminalizirali, leta 1999 pa so jo umaknili s seznama psihiatričnih motenj. Od leta 2013 je po ruski zakonodaji mladoletnikom prepovedano dajati informacije glede homoseksualnosti, ki se jo označuje kot "netradicionalni spolni odnosi".