Kultura
(3)
Ifigenija Simonović
Ifigenija Simonović zase pravi, da je pogumna le toliko, da večkrat spregovori o sebi in da 'stvari, ki jih ne more več povedati po ovinkih, pove kar direktno'. Foto: BoBo
       Nisem pristašica kvot, številk, štetja. Ko rečem, da dve glavi več vesta, pač ni pomembna frizura. Če pa ena glava gleda v levo, druga v desno, se težko slišita in uslišita.       
 Ifigenija Simonović

Slovenski center Pen bo vodila Ifigenija Simonović

Stalna zamenjava za Evalda Flisarja, ki je odstopil
7. marec 2017 ob 09:47,
zadnji poseg: 8. marec 2017 ob 08:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Volilni občni zbor slovenskega centra Pen je v ponedeljek za predsednico izvolil Ifigenijo Simonović. Simonovićeva, ki je delovala tudi kot sekretarka centra, je s tem postala prva ženska predsednica slovenskega Pena po Miri Mihelič. Kot glavni cilj si je zastavila predajo Pena naslednjim rodovom.

Ifigenija Simonović je članica slovenskega centra Pen od leta 2006. Sprejeta je bila po tem, ko je uredila in izdala Pesmi iz zapora ter Pesmi s "prostosti" Vitomila Zupana. Takoj je začela sodelovati v upravnem odboru centra, za seboj pa ima tudi dva mandata sekretarke slovenskega Pena. Prav tako je bila Ifigenija Simonović intenzivno vključena v pripravo in izpeljavo mednarodnih srečanj pisateljev na Bledu.

V svoji viziji vodenja Pena je med drugim zapisala, da se ji zdi glede prihodnosti slovenskega Pena pomembno, "da ne bomo mi, moja generacija, po 90 letih obstoja krivi za izginotje te častite organizacije. Zdi se mi pomembno, da smo enakovredni člani svetovnega Pen centra. Druge članice prekašamo zaradi veličastnega blejskega srečanja, ki bo letos potekalo že 49".

Slovenci, ambasadorji miru
Ob tem je spomnila, da je prav slovenski Pen že vrsto let nosilec Odbora za mir, katerega letni sestanek posledično že leta poteka na Bledu. "Prav v okviru Odbora za mir smo Slovenci lahko še naprej vodilni ambasadorji miru v grozovito razklanem svetu. Nikakor pa ne smemo postati politična ali spolitizirana organizacija. Literatura je naše oporišče. Na srečanjih na Bledu moramo še naprej govoriti o vlogi literature pri utrjevanju zavesti, o pomembnosti miru za vse ljudi na svetu, za Zemljo kot planet nasploh," je med drugim zapisala nova predsednica Pena.

Prav tako se zavzema "za sožitje različnih, za sodelovanje, sem proti razmejevanju in tekmovanju". "Nisem pristašica kvot, številk, štetja. Ko rečem, da dve glavi več vesta, pač ni pomembna frizura. Če pa ena glava gleda v levo, druga v desno, se težko slišita in uslišita," je dodala. Svojo vizijo vodenja Pena je sklenila z mislijo, da si bo prizadevala "ohranjati in jačati, kar je dobrega, gladiti nasprotja in oblikovati nove načine delovanja".

Ifigenija Simonović (1953) je diplomirala iz slavistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1978 je odšla v London, kjer je leta 1985 diplomirala iz lončarstva na Harrow School of Art and Design. V Slovenijo se je vrnila leta 2003. Piše pesmi in eseje, besedila za otroke, radijske igre, pa tudi prevaja, lončari in barva pohištvo. Od leta 1983 je tudi članica Društva slovenskih pisateljev.

Objavlja od leta 1968. Med drugim podpisuje več pesniških zbirk za odrasle ter pesniško zbirko in druga dela za otroke. Uredila je tudi več zbirk pesmi ter knjigo o življenju in delu Vitomila Zupana.

Afera, ki se je stopnjevala do odstopa Evalda Flisarja
Volitve novega predsednika oziroma predsednice slovenskega Pena so bile v zraku, vse odkar je lani zaradi izbruha afere glede spornega načina komunikacije z mlado kritičarko Anjo Radaljac s položaja predsednika odstopil Evald Flisar. Začasno vodstvo centra je v vmesnem obdobju prevzel Marjan Strojan, njegova sekretarka pa je bila v tem času prav Ifigenija Simonović.

Druga kandidatka za predsednico slovenskega centra Pen je bila Tanja Tuma. Prisotni člani slovenskega Pena so Ifigenijo Simonović v ponedeljek za predsednico izvolili s 23 glasovi, 18 glasov pa je prejela Tanja Tuma, navaja Delo.

VIDEO
Ifigenija Simonovič na čelu PEN-a
VIDEO
Nova predsednica Pena je Ifigenija Simonović
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
kasandra
# 07.03.2017 ob 10:02
Čestitam!
galoper
# 07.03.2017 ob 16:40
Slišal sem jo reči, da bo literarna kultura med prebežniki, ena od njenih glavnih nalog?

Bo slovenski PEN center vodil Ifigenijo Simonović ali bo I.S vodila slovenski PEN center, to moramo razvozlati iz naslova prispevka.
Sledi menjava kadrov v MMC?
braun
# 07.03.2017 ob 12:31
Bravo, to je večplasano dober izbor. To kar se je zgodilo EF se sedaj ne bo. Pa ne da ne bodo poskušali, pr Ifigeniji jim to preprosto ne bo uspelo.
Kazalo