Družinska saga Pesem ptic trnovk je popisovala usodo družine Cleary med letoma 1915 in 1969. Najbolj zanimiva je bila mlada Maggie Cleary, zaljubljena v mladega duhovnika, ki je bil kazensko
Družinska saga Pesem ptic trnovk je popisovala usodo družine Cleary med letoma 1915 in 1969. Najbolj zanimiva je bila mlada Maggie Cleary, zaljubljena v mladega duhovnika, ki je bil kazensko "izgnan" v avstralsko divjino. Foto:
Colleen McCullough
McCulloughova je napisala 25 romanov; zadnji je izšel leta 2013. Foto: Založba Simon & Schuster / Louise Donald

McCulloughovo so zadnjih nekaj let pestile zdravstvene težave: izgubila je vid in trpela zaradi hudega artritisa. Kljub temu se ni odpovedala pisanju, čeprav je morala svoja besedila narekovati. V četrtek popoldne po lokalnem času je umrla v bolnišnici na otoku Norfolk.

Predstavnica avstralske veje založbe Harper Collins Shona Martyn se je v imenu založnika poslovila od pisateljice, ki je bila "ena prvih avstralskih literatov, ki jim je uspelo na svetovnem odru". "Vedno je bila duhovita, neposredna in ostrega uma. Veselili smo se tako njenih obiskov z otoka Norfolk kot tudi rokopisov, ki jih je pošiljala natipkane na pisalni stroj, v posebej narejenih podloženih škatlah, na katerih je bilo vgravirano njeno ime. Svet bo brez Col manj barvit."

Znanstvenica, ki je prisluhnila klicu muze
Večina ljudi ne ve, da se je McCulloughova pisanja lotila šele po tem, ko je deset let v Avstraliji, Veliki Britaniji in ZDA delala kot nevroznanstvenica; med drugim je bila raziskovalka na sloviti ameriški univerzi Yale. Njen prvi roman je bil Tim, zgodba o ljubezni gospodinje v srednjih letih in čednega, a umsko zaostalega delavca, po kateri so leta 1979 posneli film z Melom Gibsonom v glavni vlogi.

Že drugi roman, Pesem ptic trnovk, družinska drama, ki se odvija na ovčji farmi v avstralski divjini, ji je prinesel svetovni uspeh.

Pravice za priredbo so bile odkupljene za takrat rekordno vsoto 1,9 milijona dolarjev, iz česar se je rodila ena najbolj gledanih televizijskih miniserij vseh časov; v njej sta prepovedano ljubezen uživala Richard Chamberlain in Rachel Ward. Knjigo je po vsem svetu kupilo 30 milijonov ljudi.

Literarni esteblišment je na pisateljico morda gledal zviška, a to njeni priljubljenosti ni škodilo: po zaslugi zgodb o prepovedanih ljubeznih in serije zgodovinskih romanov o padcu Rima (Masters of Rome) ter policijskih kriminalk je bila zelo bogata ženska. Celo Germaine Greer je nekoč izjavila, da je Pesem pric trnovk najboljša knjiga, kar jih je kdaj prebrala, in jo primerjala z romancami Barbare Cartland.

V vsej svoji karieri je napisala 25 romanov. "Rada raziskujem nova obzorja," je komentirala v nekem intervjuju leta 2007 in pristavila, da je vse glavne like v Pesmi ptic trnovk pobila prav zato, da je ne bi nihče silil k pisanju nadaljevanja.