GIacometti je Veliki voz naredil leta 1952. Foto: EPA
GIacometti je Veliki voz naredil leta 1952. Foto: EPA
Modiglianijeva skulptura z naslovom Tete je bila prodana za 70,7 milijona dolarjev, s čimer je postala doslej najdražja na dražbi prodana umetnikova skulptura. Foto: EPA

Na najuspešnejši dražbi v 270-letni zgodovini dražbene hiše doslej so nove lastnike med drugim našli tudi dela Modiglianija in slika van Gogha. Voz Alberta Giacomettija iz leta 1952 je bil pred dražbo ocenjen na 100 milijonov dolarjev, na koncu pa so potem iztržili 101 milijon dolarjev. Kljub vrtoglavemu znesku pa to ni najdražje prodano Giacomettijevo delo. Ta rekord si še vedno lasti njegov kip Homme qui marche I (Človek, ki hodi), ki je bil leta 2010 na dražbi prodan za 104,3 milijona dolarjev.

Giacomettijeva skulptura Voz prikazuje razpotegnjeno figuro boginje, ki stoji na dvokolesnem vozu. Umetnik je sicer izdelal šest vozov, od njih so danes štiri v muzejih, peto pa ima v last zasebni zbiratelj, ki je ne namerava prodati.

Izjemno dober izkupiček sta dražbeni hiši prinesla tudi deli Modigliana in van Gogha. Modiglianijeva skulptura z naslovom Tete je bila prodana za 70,7 milijona dolarjev, s čimer je postala doslej najdražja na dražbi prodana umetnikova skulptura. Poprsje, visoko 73 centimetrov, je umetnik izdelal v letih 1911/12, pri čemer se je naslonil na tradicijo egiptovskega kiparstva. Delo je bilo sicer pred dražbo ocenjeno na okoli 50 milijonov dolarjev (39,4 milijona evrov).

Van Goghovo Tihožitje z vazo, marjeticami in makom, ki je nastalo tri mesece pred umetnikov smrtjo, je bilo pred dražbo ocenjeno na od 30 do 50 milijonov dolarjev, na koncu pa so zanj iztržili precej več: novi lastnik je zaradi njega "lažji" za 61,8 milijona dolarjev.