Slovenska filharmonija drevi gosti številne umetnike iz različnih koncev Slovenije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slovenska filharmonija drevi gosti številne umetnike iz različnih koncev Slovenije. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Osnovni namen svetovnega dneva zborovskega petja, ki ga obeležujemo drugo nedeljo v decembru, je poudariti, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. V Dvorani Marjana Kozine bodo ob 18. uri nastopili vokalni skupini Anamanka iz Ribnice in A cappella KUD Rače ter mešani pevski zbor Viva iz Brežic, komorni zbor Musica viva iz Tolmina, dekliški pevski zbor Aglaja Kulturnega društva Radlje ob Dravi ter akademski pevski zbor France Prešeren iz Kranja.

Današnji koncert predstavlja tudi sklep Sozvočenj, cikla tematsko oblikovanih regijskih koncertov iz vseh slovenskih pokrajin, s katerimi so želeli spodbuditi oblikovanje zanimivih koncertnih sporedov. Priznani zborovodnje Danica Pirečnik, Sebastjan Vrhovnik, Karmina Šilec, Marko Vatovec, Helena Fojkar Zupančič, Stojan Kuret, Tomaž Faganel in Damijan Močnik so tako novembra ocenjevali regijske koncerte in za drevišnji koncert izbrali najbolj zanimive zasedbe.

Svetovni dan zborovske glasbe praznujemo od leta 1990, ko je na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM venezuelski skladatelj Alberto Grau predlagal praznovanje omenjenega dne. V zadnjih 23 letih je ta dan obeležilo več kot 15.000 zborov in na milijone pevcev.