Občutek, ki ga čutimo pod prsti, ko potipamo po starem narejen odtis, in globina črne barve, z novimi tehnikami ne moreta biti presežena, pravijo v studiu tipoRenesansa. Foto: tipoRenesansa
Občutek, ki ga čutimo pod prsti, ko potipamo po starem narejen odtis, in globina črne barve, z novimi tehnikami ne moreta biti presežena, pravijo v studiu tipoRenesansa. Foto: tipoRenesansa

r lahko tiskamo sami.

Danes bodo v Zoisovi hiši v stari Ljubljani, skupaj s petimi oblikovalci, ob peti obletnici delovanja prikazali, kaj vse je mogoče ustvariti s pomočjo tiska. Studio bo svoja vrata odprl ob 10. uri, predstavili bodo serijo ročno šivanih beležk, potiskanih z desetletja starimi klišeji iz lastne zbirke, serijo posebnih blokcev ter serijo grafik na temo »5«. Motive zanje bo izdelalo pet povabljenih oblikovalcev: Radovan Jenko, kolektiv UAUU, Nejc Prah, Tomato Košir in Oleg Šuran. »5« bo izhodiščna tema tudi za plakat, ki ga bodo med dogodkom ročno tiskali z lesenimi in svinčenimi črkami.

"Kot oblikovalec imaš naenkrat možnost dela, ne da bi šel drugam in prosil tiskarje, naj ti natisnejo nekaj, za kar rečejo, da je nemogoče natisniti. Tukaj pa imamo celo verigo v rokah," pravi Marko Drpić, ki mu je v več kot petnajstletnem zbiranju opreme uspelo ohraniti več različnih delujočih strojev, ki jih danes ni več mogoče najti v tiskarnah - nekateri izmed njih so bili izdelani celo v 19. stoletju. Studio tipoRenesansa, ustanovljen leta 2010, vodi skupaj z ženo, slikarko Majo Licul.

Poslanstvo studia se vrti okoli drugačnega pristopa do oblikovanja in izdelave tiskovin z veliko vključevanja starih znanj. V studiu med drugim gojijo spretnost ročnega klesanja črk in kaligrafijo. Na 94 m2 je urejena javna predstavitev produkcije studia, poseben prostor je namenjen delavnicam za vse starostne skupine in zahtevnosti, v studiu je tudi trgovinica. Ob tiskarskih strojih so še črkovni regali s svinčenimi in lesenimi črkami, ki se jih na delavnicah razveselijo tako odrasli kot otroci. Imajo poseben način dela z otroki.
"Mi se trudimo, da črko abstrahirajo - tukaj ne pišejo, s črko se igramo kot z likovno prvino. Črke zlagajo v vzorce, jih zrcalijo. Po navadi odidejo z rezultatom, to je kar list A3, to pa je že tako velik izdelek, da ga lahko doma razstavijo." Predšolskim otrokom je delavnica tako labirint, v katerem poskušajo najti črke, osnovno- in srednješolci si sami oblikujejo in natisnejo plakat ali naslovnico beležke, študentje umetniških smeri pa v delavnici izvajajo zahtevnejše tipografske naloge.