Transgeneracije vsako leto predstavljajo najboljše dosežke dijakov na različnih področjih ustvarjalnosti. Foto: Cankarjev dom (Teransgeneracije 2007)
Transgeneracije vsako leto predstavljajo najboljše dosežke dijakov na različnih področjih ustvarjalnosti. Foto: Cankarjev dom (Teransgeneracije 2007)
Boštjan Gombač
Festival bo sklenila predstava Martin in Gregor ali Od junaka do bedak, v kateri nastopata Pavle Ravnohrib in Boštjan Gombač. Slednji je prispeval tudi glasbo za predstavo. Foto: Festival Radovljica

Festival že 26. leto predstavlja najboljše dosežke dijaške gledališke, plesne, oblikovne, likovne, literarne in videoustvarjalnosti.
Po besedah vodje promocijskih projektov v Cankarjevem domu Kristina Jermančič je bil odziv srednjih šol na razpis za sodelovanje na festivalu velik. Prijavilo se je kar 36 šol.
Čas za haiku
Likovna dela, fotografije in videi, ki so prispeli na natečaj, bodo tako na ogled v preddverju Gallusove dvorane, pol ure po uradnem odprtju pa bo v središču poezija, saj bodo v Štihovi dvorani podelili priznanja za najboljši haiku Gimnazije Vič. Temu bosta sledili še predstavi Strup 2 - nova generacija, (Dijaški dom Ivana Cankarja, KUD Pozitiv) v Dvorani Duše Počkaj in En komad po Plavtu (Gimnazija Poljane) v Kosovelovi dvorani.
Plesne miniature in Ionescova Učna ura
Dogajanje se bo nadaljevalo v sredo, ko bo v Dvorani Duše Počkaj v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti od 18.30 mogoče spremljati Plesne miniature, ob 20.00 pa bo v Štihovi dvorani na ogled gledališka predstava Učna ura Eugena Ionesca v izvedbi Gimnazije Poljane.
Gledališki in plesni del festivala bosta sicer potekala do sobote, razstavni in videodel pa do nedelje. V ponedeljek, 12. aprila, se bo festival sklenil s podelitvijo nagrad in ogledom predstave Martin in Gregor ali Od junaka do bedaka v Štihovi dvorani. Po Levstikovi povesti je predstavo priredila in parafrazirala Ira Ratej, režiser je Matjaž Latin, avtor glasbe Boštjan Gombač, za scenografijo in kostumografijo pa je poskrbela Barbara Stupica. V predstavi nastopata Gombač in Pavle Ravnohrib.