Spomenik, ki ga je izdelal Fran Berneker, je dal v času svojega županovanja med letoma 1896 in 1910 postaviti ljubljanski župan Ivan Hribar. Foto:
Spomenik, ki ga je izdelal Fran Berneker, je dal v času svojega županovanja med letoma 1896 in 1910 postaviti ljubljanski župan Ivan Hribar. Foto:

Kamniti kip, ki stoji na obrobju parka nasproti Moderne galerije, v katerem je Trubar upodobljen ob pridigi, ko stoji za pultom, je edini tovrstni javni spomenik v Sloveniji ter najstarejši med javnimi spomeniki prvemu piscu v slovenskem jeziku in protestantskemu duhovniku.

Kip je zaradi svojih kulturnih vrednot pomemben del kulturne dediščine Republike Slovenije, hkrati pa je izjemno delo Frana Bernekerja, so še zapisali v vladnem uradu za komuniciranje. Spomenik je dal v času svojega županovanja med letoma 1896 in 1910 postaviti ljubljanski župan Ivan Hribar.

Primož Trubar se je rodil leta 1508 na Rašici pri Velikih Laščah in umrl leta 1586 v Derendingenu v Nemčiji. Velja za vodilno osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in eno osrednjih osebnosti slovenske zgodovine sploh, pa tudi za začetnika slovenskega knjižnega jezika in slovenske književnosti. K oblikovanju le-te je prispevala predvsem protestantska miselnost, da naj cerkveno obredje poteka v ljudskem jeziku, ne v latinščini.

Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik.