Skulptura Anisha Kapoorja, naslovljena Cloud Gate, ki se je je zaradi videza – spominja namreč na zrno fižola – prijelo ime Fižolček, od leta 2004 stoji v Chicagu. Spada  med največje plastike na svetu: dolga je namreč nekaj več kot 20 metrov, široka 13 metrov in visoka 10 metrov, tehta pa 110 ton. Foto: AP
Skulptura Anisha Kapoorja, naslovljena Cloud Gate, ki se je je zaradi videza – spominja namreč na zrno fižola – prijelo ime Fižolček, od leta 2004 stoji v Chicagu. Spada med največje plastike na svetu: dolga je namreč nekaj več kot 20 metrov, široka 13 metrov in visoka 10 metrov, tehta pa 110 ton. Foto: AP
Anish Kapoor in Cloud Gate
Leta 1954 v Mumbaju rojeni Anish Kapoor spada med najbolj priznane britanske umetnike. Foto: AP

Eden najbolj priznanih britanskih umetnikov Anish Kapoor (1954) je sprva v mesecu marcu obsodil to samovoljno odločitev NRA-ja in jo označil za "nagnusno", zdaj pa je proti temu največjemu ameriškemu orožarskemu lobiju vložil tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. "Na žalost so to časi, v katerih je nujno, da se vsi – na kakršen koli način posameznik pač zmore – zoperstavimo temnim in agresivnim silam v družbi, ki nas iz strahu in sovraštva pehajo nazaj v primitiven, paranoičen in defenziven pogled na svet," je zapisal umetnik v izjavi za javnost.

Nevarnosti, ki jih prinašajo nedoločni "oni"
V lani objavljenem enominutnem videospotu, ki so ga naslovili The Violence of Lies (Nasilje laži), je mogoče videti predstavnico NRA-ja Dano Loesch, ki svari pred nevarnostjo, ki jo nedoločeni "oni" predstavljajo za svobodo, začenši z izjavo: "Svoje medije uporabljajo za izvrševanje atentata na resnične novice."

Medtem ko Loescheva nadaljuje z naštevanjem, kaj počnejo "oni" vključno z indoktriniranjem otrok in netenjem protestov prek zaslona šviga niz črno-belih slik, na katerih so tudi nekatere razpoznavne točke več mest v ZDA: od napisa Hollywood na hollywoodskih gričih do newyorške stavbe, ki jo je zasnoval Renzo Piano, in koncertne dvorane Walt Disney, ki je delo Franka Gehryja, ter torej skulpture Anisha Kapoorja, ki od leta 2004 stoji v Chicagu.

Oboroževanje proti izmišljenemu sovražniku
"Oglas NRA [...] poskuša razvneti strah in sovraštvo
," je zapisal umetnik v svojem marčevskem odprtem pismu. Po njegovem Nacionalna strelska zveza igra na karto "najosnovnejših in najbolj prvinskih impulzov preganjavice, konfliktov in nasilja ter jih uporablja z namenom vnašanja razkola, s katerim utemeljuje svoja najbolj regresivna stališča. V tem je skrita nuja, da verjamemo v grozljivega Drugega, ki je drugačen od nas samih ... Videospot NRA-ja daje glas ksenofobnemu strahu in poziva k oboroževanju prebivalstva proti izmišljenemu sovražniku."

Kapoor je zahteval, da orožarska zveza odstrani podobo njegovega Cloud Gata iz svojega videospota v skladu s pritožbo, ki jo je vložil na okrožnem sodišču v Illinoisu, vendar je NRA zavrnil izpolnitev njegovega zahtevka. Umetnik zdaj zvezo posledično toži za 150 tisoč dolarjev odškodnine zaradi kršitve avtorskih pravic.

Ena največjih plastik na svetu
Sicer pa ta Kapoorjeva 110 ton težka gladko zleščena umetnina spada med največje skulpture na svetu, dolga je namreč nekaj več kot 20 metrov, široka 13 metrov in visoka 10 metrov, zaradi videza – spominja namreč na zrno fižola – se je je prijelo ime Fižolček.