Kultura
()
Britanski pisatelj Vidiadhar Surajprasad Naipaul je pisal o malih ljudeh in propadajočih cesarstvih. Foto: EPA
Več njegovih del je prevedenih v slovenščino, med drugim roman Maser mistik. Foto: EPA

Umrl britanski nobelovec za literaturo V. S. Naipaul

"Bil je velik v vsem, kar je ustvaril"
12. avgust 2018 ob 12:07,
zadnji poseg: 12. avgust 2018 ob 17:26
London - MMC RTV SLO, STA

V 86. letu starosti je v Veliki Britaniji umrl prejemnik Nobelove nagrade za književnost, britanski pisatelj Vidiadhar Surajprasad Naipaul. Pisal je o malih ljudeh in propadajočih cesarstvih.

"Bil je velik v vsem, kar je ustvaril, umrl pa je v obkrožen z ljudmi, ki jih je imel rad," je sporočila njegova žena Nadira Naipaul. Zapisala je še, da je živel "življenje, polno prekrasne kreativnosti".

Vidiadhar Surajprasad Naipaul je pisal o malih ljudeh in propadajočih cesarstvih, napisal pa je več kot 30 del, tako leposlovja, stvarne literature kot biografij. Več njegovih knjig je prevedenih v slovenščino, med drugim Maser mistik in Posnemovalci. Velik del življenja je posvetil potovanjem, postal pa je tudi simbol človeka brez korenin v sodobnem času. Švedska akademija ga je leta 2001 ob podelitvi Nobelove nagrade za literaturo označila za "kozmopolitskega pisatelja".

Eno njegovih najznamenitejših del je roman iz leta 1961 Hiša za gospoda Biswasa, v katerem je popisal življenje svojega očeta, tiskarja in podeželskega novinarja. Sledili so potopisi iz Indije, Afrike in islamskih dežel.

Kritika postkolonialne družbe
V svojih romanih, zgodbah, esejih in potopisih je bil pogosto kritičen do novih postkolonialnih družb in izrazito polemičen do sodobne indijske družbe, islamske vere in afriške realnosti, zaradi česar so ga številni kritizirali. Glede islamske vere je denimo zapisal, da ta ljudi sili, da zavržejo svojo preteklost in s tem tudi sebe.

Tudi sicer je bil Naipaul, ki mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila viteški naslov, znan po iskrenih in pikrih izjavah. Nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira je na primer označil za "pirata na čelu socialne revolucije".

Rodil se je 17. avgusta 1932 v prestolnici Trinidada in Tobaga Port of Spain v družini indijskih priseljencev. Študiral je angleško literaturo na univerzi v Oxfordu, leta 1953 pa se je preselil v Anglijo. Med študijem je spoznal svojo prvo ženo Patricio Hale, s katero je bil poročen do njene smrti 1996. Istega leta se je poročil z drugo ženo, s katero je bil do svoje smrti.

VIDEO
Slovo Nobelovega nagrajenca za literaturo V. S. Naipaua
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo