James Gandolfini, 18. september 1961-19. junij 2013. Umrl je na izletu v Italijo, predvidoma zaradi srčnega napada. Foto: EPA
James Gandolfini, 18. september 1961-19. junij 2013. Umrl je na izletu v Italijo, predvidoma zaradi srčnega napada. Foto: EPA
Čeprav ga je lik Tonyja Soprana močno zaznamoval, je bil James Gandolfini karakterni igralec širokega razpona, ki je vloge zanimal glede na svoja zanimanja in talente, zanimale so ga predvsem dobre zgodbe. Foto: EPA
Umrl je James Gandolfini

Gandolfini, doma iz New Jerseyja, je umrl med obiskom Italije. Iz filmskega sveta prihajajo številni izrazi sožalja, obžalovanja in spominov nanj.

Z nepozabnim likom Tonyja Soprana, ki ga je mojstrsko upodobil kot mafijskega šefa, ki ga mučijo povsem običajne človeške težave in dileme, si je Gandolfini prislužil številna priznanja. Desetletje predvajanja Sopranovih je postavilo nove smernice ameriške televizijske drame.

Nanizanka, ki so jo snemali med letoma 1999 in 2007, je namreč v šestih sezonah prejela praktično vse mogoče nagrade in ima na spletni filmski strani IMDB skorajda nedosegljivo povprečno oceno 9,5.

V četrtek je neimenovani vir iz hotela, kjer je bival Gandolfini, sporočil, da je bil igralec tudi sodeč po rezultatih obdukcije žrtev srčnega napada.

Začel je na odrskih deskah
Čeprav je bil na zaslonu neusmiljen mafijski šef, pa ga revija RollingStone v resničnem življenju opisuje kot "nežnega velikana". Rojen je bil 18. septembra 1961 v Westwoodu v New Jerseyju in se na željo staršev vpisal na univerzo Rutgers. Še preden se je s prijateljem udeležil tečaja igre v Inside the Actor Studio, je v New Yorku delal kot natakar in varnostnik v gledališču. Preboj je dosegel leta 1992 v broadwajski predstavi A Streetcar Named Desire poleg Jessice Lange in Aleca Baldwina.
Po manjših vlogah je igralski preboj na velikem platnu dosegel kot zlobni gangster Virgil v filmu Tonyja Scotta Prava stvar, za katerega je scenarij napisal Quentin Tarantino, ob Bradu Pittu in Juliji Roberts je igral v filmu Mehikanka, ob Robertu Redfordu v The Last Castle, ob Johnu Travolti in Genu Hackmanu v filmu Kdo bo koga, v filmu bratov Coen Mož, ki ga ni bilo, Noč na Manhattnu Sidneyja Lumeta, Škrlatna Plima Tonyja Scotta.
Karakterni igralec, ki ga zanimajo dobre zgodbe
Šest let pozneje je male zaslone zaznamoval z likom Tonyja Soprana, za katerega upodobitev je prejel tri emmyje - 2000, 2001 in 2003. Čeprav mu je ta vloga omogočala vloge v dobičkonosnih filmih, ni nikoli pozabil svojih korenin in je raje izbiral manjše vloge ali projekte, ki so izražali njegove interese in talente. Ko se je serija Sopranovi 2007 iztekla, je Gandolfini igral v več kot ducat filmih. V 00:30 - Tajna operacija Kathryn Bigelow je odigral direktorja CIE, v Not Fade Away robatega in trmastega delavskega očeta, v politični satiri In the Loop arogantnega generala. V filmu Welcome to the Rileys je ganljivo upodobil žalujočega očeta, nekoliko filozofski je bil v Violet & Daisy, redno pa se je vračal tudi na odrske deske. Za broadwajski hit v komediji God of Carnage iz leta 2009 si je prislužil tudi nominacijo za nagrado tony.
Čeprav je svetovno prepoznaven po vlogi v Sopranovih, je bil Gandolfini karakterni igralec, ki je zaznamoval številne filme. "Iščem dobre zgodbe. V osnovi gre pač za to," je povedal decembra, a dodal tudi, da se ponudbe z leti spreminjajo: "Starejši, ko sem, bolj smešno sem videti in več komedij mi ponujajo."

Preizkusil se je tudi kot producent, in sicer je posnel dva dokumentarca o tematiki uničujočih posledic vojn. Trenutno je delal na novi televizijski seriji, Criminal Justice.
Oktobra je postal oče hčerke Liliane, iz prvega zakona pa ima še 13-letnega sina Michaela.

"Eden najboljših igralcev"
Žalostna vest je zakrožila po filmskem svetu. "Bil je eden najboljših igralcev vseh časov. V njegovih žalostnih očeh se je zrcalil genij. Večkrat sem mu rekel, da ne razume, da je kot Mozart. A na drugi strani telefona je vedno nastala tišina," je povedal avtor serije Sopranovi David Chase. Soigralec v seriji Steven Van Zandt pa je na Twitterju zapisal: "Izgubil sem brata in najboljšega prijatelja. Svet je izgubil enega najboljših igralcev."

Umrl je James Gandolfini