Townsendova je prvi del prigod o Jadranu Krtu na skrivaj pisala kar 20 let, niti možu in otrokom ni dovolila vpogleda v svoje zapise. Foto: EPA
Townsendova je prvi del prigod o Jadranu Krtu na skrivaj pisala kar 20 let, niti možu in otrokom ni dovolila vpogleda v svoje zapise. Foto: EPA
Jadran Krt: Divja leta
Serija knjig o gospod(ič)u Krtu ima dve glavni temi: prva so Jadranove želje in cilji v življenju (poročiti se s svojo najstniško ljubeznijo, objavljati pesmi in romane, si zagotoviti finančno varnost ...) in njegova popolna nezmožnost, da bi jih dosegel. Druga tema pa je prikaz družbenih in političnih razmer v Britaniji, še posebej levičarske struje 80. let: Jadranovi starši se ločijo v času, ko je bila to še redkost, njegova mati postane goreča feministka, njegova simpatija in "ljubezen življenja" Pandora in njeni starši pa so člani intelektualiziranega levičarskega srednjega razreda. Humorne situacije nastajajo ravno zaradi trka družbenih sil, ki vplivajo tudi na zelo običajno gospodinjstvo Krtovih v zelo običajnem delu osrednje Anglije. Foto: Avrora

Pisateljica, ki je bila zaradi posledic sladkorne bolezni zadnja leta privezana na invalidski voziček in slepa, leta 2009 pa so ji morali tudi presaditi ledvico, ki ji jo je daroval njen sin, ni nikoli izgubila volje do življenja in do pisanja.

Prvi del dnevnika pisala kar 20 let
Zaslovela je s knjigami o najstniku Jadranu Krtu, ki se v svojih dnevnikih spopada z vsakdanjimi težavami - nesrečno ljubeznijo, skreganimi starši, mozolji, spreminjanjem telesa, tekmovanjem z vrstniki.

Prvo knjigo Skrivni dnevnik Jadrana Krta (v izvirniku The Secret Diary of Adrian Mole Aged 13¾) je izdala leta 1982. Kmalu je postala "biblija" najstnikov po vsej Veliki Britaniji in nato še drugod po svetu, saj so se lahko poistovetili s čisto običajnimi, a hkrati zelo izčrpavajočimi Jadranovimi težavami, z njegovimi sanjarijami o "ljubezni življenja" Pandori, z ne ravno uspešnim tekmovanjem s postavnim in priljubljenim prijateljem Nigelom, pa z neizmerno nadležnimi starši, ki ga na vsakem koraku spravljajo v zadrego.

Townsendova je prvi del pisala na skrivaj kar 20 let, niti možu in otrokom ni dovolila vpogleda v svoje zapise. Povedala je, da knjiga pravzaprav ni bila namenjena najstnikom, ampak staršem, natančneje materam najstniških fantov.

Ideje za pisanje prigod Jadrana Krta je črpala v šolskih izkušnjah svojih otrok, v knjigah pa se pojavlja tudi več likov, ki temeljijo na resničnih osebah iz njihove šole.

Zadnji del preprečila bolezen
Zadnji del dnevnika je izšel leta 2009. Skupno je tako napisala osem knjig o Jadranu Krtu, vse zaznamuje odličen humor, v njih Jadran zamenja več oblasti - od Margaret Thacher do Tonyja Blaira - zato se serija bere tudi kot kakšna zgodovina Velike Britanije. Namesto aken se glavni junak pozneje spopade z rakom na prostati.

Pred dvema letoma je napovedala še eno nadaljevanje. Jadran Krt bi bil v njem star že 45 let. A je dokončanje knjige otežilo njeno zdravstveno stanje, saj jo je zadela tudi kap.

Čeprav je najbolj zaslovela s serijo knjig o Jadranu Krtu, je napisala še več drugih del, kar nekaj med njimi jih je bilo postavljenih na gledališke odre, Jadran Krt pa je zaživel tudi v radijskih in televizijskih serijah.

Uspešna pisateljica je že 15. letih pustila šolo
Sue Townsend je po poročanju BBC-ja umrla na svojem domu. Townsendova je bila najstarejša od petih sester družine Townsend, ki je živela v Leicesterju. Pri 15. letih je pustila šolo in se zaposlila. Opravljala je različna dela, od dela v tovarni do pomoči pri nakupovanju. Kmalu se je poročila in imela že pri 22. letih tri otroke, mlajše od 5 let. Skupno sta imela z možem štiri otroke.