V eni svojih zadnjih vlog Hoffman igra preprostega reveža iz delavskega razreda. Foto:
V eni svojih zadnjih vlog Hoffman igra preprostega reveža iz delavskega razreda. Foto:
Ekranizacijo 21. romana Johna le Carreja so večinoma resnično posneli v Hamburgu, kjer se zgodba tudi dogaja.

God's Pocket, ekranizacijo romana Peta Dexterja, je režiral John Slattery, ki ga sicer poznamo po vlogi srebrnolasega Rogerja Sterlinga - in to tudi ni edina vez z Oglaševalci: v filmu namreč igra tudi Christina Hendricks. V njem spremljamo zgodbo Mickeyja Scarpata (Philip Seymour Hoffman) iz delavskega predmestja Philadelphie, ki skuša zakamuflirati smrt svojega neuravnovešenega krušnega sina, ki je preminil v "nesreči na gradbišču" (v resnici je bil bolj ali manj po lastni krivdi umorjen). Ko že misli, da mu je uspelo, se seveda pojavi zapiti novinar (Richard Jenkins), ki z obema rokama pograbi njegovo zgodbo in začne raziskovati. Na prvi ogled je film videti kot Skrivnostna reka, odigrana na noto črne, absurdne komedije.

Vse skupaj zveni obetavno, a ko so prvo različico filma predvajali na letošnjem festivalu Sundance (takrat se je Hoffman tudi zadnjič pojavil v javnosti), vsi kritiki niso bili navdušeni: opisali so ga kot "morbidno, v sedemdeseta postavljeno depresijo, ki svojo nadarjeno zasedbo pusti na cedilu". O liku Mickeyja je Hoffman na Sundanceu povedal: "Ukvarja se z zadevami, ki imajo veliko opraviti s srednjimi leti. Ugotovil je, da se mora človek včasih odreči kaki odločitvi, ki jo je sprejel že zdavnaj, če noče ostati na mestu." V ameriške kinematografe film prihaja maja, o evropski distribuciji pa za zdaj še ni nič znanega.

Vohunstvo v Hamburgu
Prav tako po predlogi istoimenskega romana - tega je leta 2008 napisal kralj vohunskega žanra, John Le Carre - je nastal film A Most Wanted Man. V njem Hoffman igra Guntherja Bachmanna, ki v Hamburgu vodi etično rahlo vprašljivo protiteroristično enoto z načelom, da cilj opravičuje kakršna koli sredstva. "Nemška obveščevalna služba potrebuje storitve, ki jih nemški zakon ne dovoljuje," slišimo v napovedniku. Film, ki je natrpan z znanimi imeni - tu so še Rachel McAdams, Robin Wright in Willem Dafoe - je sicer (tudi) zgodba o čečenskem muslimanu, ki v Hamburgu postane marioneta v teroristični mreži. Režiral ga je sloviti fotograf Anton Corbijn, ki se je proslavil že s svojim filmskim prvencem, Nadzor (o življenju in smrti Iana Curtisa).

Novembra letos bomo Hoffmana seveda videli tudi v Uporu, tretjem delu sage Igre lakote; v času igralčeve smrti so bili njegovi prizori že skoraj v celoti posneti.