Arheologi verjamejo, da je bil po naključju odkriti mozaik del tal v 1500 let starem hotelu za popotnike v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Arheologi verjamejo, da je bil po naključju odkriti mozaik del tal v 1500 let starem hotelu za popotnike v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Pod vladarjem Justinijanom (482-565) je rimski imperij dokončal svoj prehod od poganske h krščanski veri. Foto: Reuters

Napis na mozaiku omenja dva človeka, vzhodnorimskega cesarja Justinijana in Konstantina, predstojnika cerkve, ki jo je cesar ustanovil v Jeruzalemu. Arheologi upajo, da jim bo nova najdba pomagala bolje razumeti Justinijanovo urbanistično strategijo v mestu.

Napis se glasi približno takole: "Najpobožnejši rimski vladar Flavij Justinijan ter najbolj bogaboječi duhovnik in opat Konstantin sta postavila stavbo, v kateri je bil (ta mozaik) med 14. indiktom". Indikt je star način štetja let, ki so ga uporabljali za računanje davkov - torej proračunsko obdobje. Arheologi ocenjujejo, da napis nastanek mozaika postavlja v leto 550 ali 551 n. š.

Justinijan I. se je imel - kakor vsi drugi bizantinski cesarji - za naslednika rimskih cesarjev, zato je hotel zavladati nad vsemi deželami, ki so bile nekoč del rimskega imperija; pod njegovo vladavino je Bizanc doživel razcvet. Vladarjeva največja zgodovinska zasluga je ureditev rimskega prava, ki je veljalo za vse. Leta 543 je dal postaviti Cerkev matere Božje v Jeruzalemu - eno največjih krščanskih cerkev v Vzhodnem rimskem cesarstvu in največjo v takratnem Jeruzalemu. (Bila je tako velika, da so bili pod njenim okriljem tudi bolnišnica, samostan in prenočišče.) Cerkev je bila hudo poškodovana v perzijski invaziji na začetku 7. stoletja. Njene ostanke so deloma izkopali v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

"Arheološki čudež"
"To, da je napis preživel, je arheološki čudež," je v izjavi za javnost navdušeno komentiral David Gellman, ki v imenu izraelskega Sveta za arheologijo vodi izkopavanja. "Vsak arheolog sanja o tem, da bi ob svojih izkopaninah našel še inskripcijo, še posebej če je ta tako dobro ohranjena, skoraj nedotaknjena."

Zgodovinarji teoretizirajo, da je stavba, v katero je bil mozaik nekoč vgrajen, stala poleg Vrat Damaska v starem jedru mesta; uporabljali naj bi jo kot prenočišče za romarje. Ko se je krščanska vera vse globlje prepletala z rimskim cesarstvom, so se ljudje namreč začeli zgrinjati v staro mesto.

Mozaik so strokovnjaki javnosti predstavili šele danes, odkopali pa so ga že na začetku letošnjega poletja. Restavratorji so ga odstranili z lokacije in ga obnavljajo v delavnici.