Monetova upodobitev dolgoletne življenjske sopotnice in žene Alice Hoschedé. Foto:
Monetova upodobitev dolgoletne življenjske sopotnice in žene Alice Hoschedé. Foto:

Francoski mojster je Alice Hoschedé upodobil, ko se je ta sproščala v senčnem kotičku njegovega sicer zelo sončnega vrta. Pred dražbo bo slika še z dvema njegovima deloma en dan na ogled v Londonu, potem bodo slike odpeljali nazaj v ZDA, kjer so že od konca 19. stoletja, spadajo pa med najzgodnejša impresionistična dela, ki so prečkala Atlantik. Vsa tri so del zasebne zbirke ameriškega zbiratelja, poroča britanski Guardian. V tistem obdobju so namreč ameriški zbiratelji "ponoreli" za impresionističnimi deli, ki so bila razumljena kot zelo eksperimentalna, in so zanje brez pomisleka plačali mastne denarje.

Leta 1876 je takrat 16-letna Louisine Elder plačala 100 dolarjev za majhen pastel izpod prstov Degasa, čez slabih 50 let, leta 1910, pa je gospa H. O. Havemeyer za drugega Degasa plačala kar 95.000 dolarjev. To je bil rekord za delo še živečega umetnika, ki je veljal še skoraj pol stoletja.

"Nov denar, nova država, nova umetnost - to miselnost so pozdravili," pravi Philip Hook, strokovnjak za impresioniste pri dražbeni hiši Sotheby's. Omenjeno trojico platen naj bi prodali za skupno več kot 60 milijonov dolarjev, najbolj krčevit boj pa naj bi potekal ravno za upodobitev Alice. "Gre res za veliko trofejo med slikami: vsi odtenki sončnega zahoda, krasen vrt in lepotica v beli obleki - na njej je vse, kar si človek lahko želi od Moneta," je delo opisal Hook.

Monet se je zaljubil v ženo svojega mecena
Alice Hoschedé je bila Monetova ljubica, sicer pa žena Ernesta Hoschedéja, nekoč Monetovega velikega mecena. Ko je Hoschedé bankrotiral, sta se z ženo preselila k Monetu, in ko je Monetova žena Camille umirala leta 1879, je zanjo skrbela ravno Alice. Leta 1881 je Ernest razkril razmerje, se odselil in ni hotel priznati očetovstva za najmlajšega otroka, češ da je otrok Monetov. Leta 1982, Ernest je leto prej umrl, se je umetnik poročil z Alice in z njo živel do njene smrti leta 1911.