"Til je prekrasen fant in se že veselim, da bom nastopil v priredbi njegovega zelo uspešnega nemškega filma Honig im Kopf in poskrbel za njegovo produkcijo," je ta teden na svojem profilu na Facebooku zapisal Michael Douglas. Foto: EPA
Til Schweiger
Til Schweiger je sicer v preteklosti odigral nekaj vlog v ameriških filmih, vendar zagotovo daleč najvidnejša je bila v Tarantinovem Inglourious Basterds (slov. Neslavne Barabe) iz leta 2009. Foto: IMDb

Nemški igralec in režiser Til Schweiger (52) je praviloma doma deležen velike naklonjenosti občinstva in graje kritikov, zdaj pa mu je glede na to napoved tako rekoč uspel veliki skok na mednarodno prizorišče.

Honig im Kopf je prišel v nemške kinodvorane pred dvema letoma, Schweiger pa je poleg tega, da je spet sedel na režiserski stolček, v filmu nastopil tudi v vlogi enega izmed treh glavnih protagonistov. Skupaj s Hilly Martinek se je Schweiger podpisal še pod scenarij in je tudi koproducent filma.

Znano je že, da bo prevzel tudi režijo ameriške priredbe, kar je potrdilo njegovo osebje v torek v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Douglas tudi v vlogi producenta
"Til je prekrasen fant in veselim se že, da bom nastopil v priredbi njegovega zelo uspešnega nemškega filma Honig im Kopf in poskrbel za njegovo produkcijo," je ta teden na svojem profilu na Facebooku zapisal Michael Douglas (71). Ob tem je objavil še fotografijo, na kateri sta s Schweigerjem z roko v roki.

Douglas bo nastopil v vlogi Amandusa Rosenbacha - v izvirniku ga igra Dieter Hallervorden -, ki trpi za demenco. S komikom Hallervordnom v glavni vlogi je ta tragikomedija v nemške kinodvorane zvabila več kot sedem milijonov gledalcev. Schweiger igra Amandusovega sina Nika, ki želi dementnega očeta spraviti v dom za ostarele, čemur se upre Nikova hči Tilda - igra jo dejanska Schweigerjeva hči Emma Schweiger -, ki pobegne z dedkom.

Obojestransko izražanje naklonjenosti
Tudi na Schweigerjevem profilu na Facebooku lahko že beremo besede naklonjenosti hollywoodskemu igralcu in prihodnjemu sodelavcu: "Ljubim tega človeka! Eden najboljših v svojem poklicu! In veselim se mednarodnega Honig im Kopf ...! Z enim najboljših igralcev na svetu!"

Filmi iz Nemčije na predelavo čez lužo
Ameriške verzije nemških filmov so pravzaprav redke, med najbolj znane spada film Das Experiment Oliverja Hirschbiegla iz leta 2001, ki je pod istim naslovom (The Experiment) deset let pozneje doživel svojo ameriško različico. Med zadnjimi pa je na primer tudi film scenaristke in režiserke Sandre Nettelbeck, naslovljen Bella Martha (2001). Zanimivo je, da je v ameriški različici filma, ki nosi naslov No Reservations (2007) in ga je režiral Scott Hicks, nastopila Douglasova soproga Catherine Zeta-Jones.

Po Douglasovih besedah se je s Schweigerjem sestal na Majorki, film pa naj bi na velika platna v ZDA prišel na začetku prihodnjega leta.