Knjižnična zbirka v splošnih knjižnicah obsega skupaj 11,9 milijona enot. Vsak član je leta 2016 knjižnico obiskal povprečno enaindvajsetkrat letno in si ob tem izposodil 55 enot gradiva. Foto: Združenje splošnih knjižnic
Knjižnična zbirka v splošnih knjižnicah obsega skupaj 11,9 milijona enot. Vsak član je leta 2016 knjižnico obiskal povprečno enaindvajsetkrat letno in si ob tem izposodil 55 enot gradiva. Foto: Združenje splošnih knjižnic
Knjižnica
V Sloveniji je v knjižnice včlanjenih 23,5 odstotka prebivalcev, posredno pa knjižnično gradivo in različne brezplačne knjižnične storitve uporablja ter prireditve obiskuje približno 60 odstotkov prebivalcev. Foto: BoBo
Podeljena so bila tudi priznanja 12 posameznikom, ki so v projektu Berem, torej sem pomembno obogatili koledar Sekcije za splošne knjižnice. Foto: Goriška knjižnica Franceta Bevka/undefined
Bibliobus
Po vsej državi deluje trinajst bibliobusov, ki obiskujejo 720 postajališč. Foto: Jože Žura/Radio Slovenija

Slovenske splošne knjižnice bodo tako zaznamovale svoj dan, praznovanje pa so letos raztegnili na več dni, saj bo trajalo vse do petka, 24. novembra.

Osrednji nacionalni dogodek, ki se ga je udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, se je odvil v Knjižnici Šmarje pri Jelšah. Združenje splošnih knjižnic je za najboljši projekt nagradilo Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota. Komisijo so prepričali s projektom Obujamo dediščino, "ki s pravljičnimi večeri za odrasle v porabskem narečju spodbuja bralno kulturo med porabskimi Slovenci ter je tako dobra praksa širjenja slovenske kulture in literature čez mejo," so sporočili iz združenja.

Podeljena so bila tudi priznanja 12 posameznikom, ki so v projektu Berem, torej sem pomembno obogatili koledar Sekcije za splošne knjižnice s svojimi vtisi o branju in žlahtnosti slovenske literature.

Predsednica združenja Vesna Horžen je ob tem povedala: "Z Dnevom splošnih knjižnic že vrsto let opozarjamo na izjemen pomen knjižnic v Sloveniji, saj so te nenadomestljivo kulturno, izobraževalno in lokalno stičišče, ki izrazito pozitivno vpliva na širjenje bralne kulture pri nas, poleg tega pa ponuja veliko drugih storitev."

Po njenih besedah se je Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota "izkazala z edinstvenim projektom obujanja kulturne dediščine na območju, kjer živijo porabski Slovenci, in se jim približala v njihovem narečju", veseli pa jih tudi, da vse več navdušenih bralcev vseh starosti sodeluje v projektu Berem, torej sem.

Kako blizu so nam knjižnice?
Ob 271 enotah deluje tudi trinajst bibliobusov, ki obiskujejo 720 postajališč. Lani so v knjižnicah našteli 10,2 milijona obiskov, izposojenih je bilo slabih 25,7 milijona enot knjižničnega gradiva.

V knjižnice je včlanjenih 23,5 odstotka prebivalcev Slovenije, posredno pa uporablja knjižnično gradivo in različne brezplačne knjižnične storitve ter obiskuje prireditve približno 60 odstotkov prebivalcev.

Koliko knjig in koliko dejavnosti?
Knjižnična zbirka v splošnih knjižnicah obsega skupaj 11,9 milijona enot. Vsak član je knjižnico leta 2016 obiskal povprečno enaindvajsetkrat letno in si ob tem izposodil 55 enot gradiva.

Vsaka od 58 knjižnic je organizirala več kot eno prireditev ali dogodek na dan. V letu 2016 je bilo organiziranih povprečno 424 prireditev na vsako knjižnico, so še sporočili iz Združenja splošnih knjižnic.

Kaj prinašajo dnevi, posvečeni knjižnicam?
Knjižnice so v Sloveniji središče kulturnega dogajanja, so zapisali pri Združenju splošnih knjižnic. Ob svojem dnevu bodo splošne knjižnice ponujale lokalno začinjen program.

Gostija v deželi branja po vsej Sloveniji potekala po programu, s sabo pa prinaša tudi dan brezplačnega vpisa. Torek bo ponudil Slovenskih top 10, za sredo napovedujejo temo Zgodovina in zanimivosti mojega kraja, četrtkov program nosi naslov V knjižnici niso samo knjige, petkov pa Modrost za mladost - najbolj brane knjige za otroke in mlade skozi čas.