Bendjelloul je bil že od otroštva zaljubljen v film: kot otrok je nastopal v filmih, pozneje pa se je posvetil njihovemu snemanju. Foto: EPA
Bendjelloul je bil že od otroštva zaljubljen v film: kot otrok je nastopal v filmih, pozneje pa se je posvetil njihovemu snemanju. Foto: EPA
Leta 2013 se je Bendjelloul skupaj z britanskim filmskim ustvarjalcem Simonom Chinnom razveselil oskarja za najboljši dokumentarni film. Foto: EPA

Njegovo truplo so našli v torek popoldne v Stockholmu. Kot poroča STA, je režiserjev brat Johar Bendjelloul sporočil, da je Malik storil samomor ter da je bil že nekaj časa depresiven.

Bendjelloul je v z oskarjem nagrajenem filmu predstavil zgodbo dveh Južnoafričanov, ki raziskujeta, kaj se je zgodilo z njunim glasbenim idolom, ameriškim pevcem Sixtom Rodriguezom. Njegov album Cold Fact je veljal za glasbeno "podlago" mladinskih protestov proti apartheidu v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Rodriguez naj bi umrl v nenavadni nesreči na odru, kar se je pozneje izkazalo za neresnično, saj sta ga oboževalca našla na gradbišču v Detroitu.

Odločni južnoafriški oboževalci so ga prepričali, da se je znova vrnil v glasbene vode, v Južni Afriki so ga sprejeli kot velikega junaka, njegova priljubljenost pa je celo presegla navdušenje nad Elvisom Presleyjem, je poročal BBC.

Bendjelloul je imel pri snemanju filmu o Rodriguezovi zgodbi kar nekaj težav. Sredi produkcije mu je namreč zmanjkalo sredstev, zato je skupaj trajalo pet let, da ga je dokončal, zanimivo pa je, da je nekaj prizorov posnel kar s telefonom. "Produkcija je bila izredno primitivna, na moji kuhinjski mizi v stanovanju v Stockholmu, brez vsakega denarja," je dejal švedski režiser, ki je bil odločen, da bo film dokončal, saj je bila to po njegovem mnenju najboljša zgodba, ki jo je slišal v svojem življenju. Pozneje je film samo v blagajno v ZDA prinesel dobre tri milijone evrov.

Odličen odziv na film
Film je naletel na odličen odziv, tako med stroko kot gledalci. Leta 2013 je osvojil oskarja za najboljši dokumentarni film, po več nagradah na festivalu Sundance in Tribeca, na dokumentarnem festivalu v Amsterdamu in številnih drugih.

Preden se je Bendjelloul posvetil filmu, je delal za švedsko javno televizijo SVT, na poti po svetu pa je naletel na zgodbo o Rodriguezu, ki ga je tako prevzela, da se je odločil posneti film. Podpisal se je tudi pod televizijske dokumentarce o Eltonu Johnu, Rodu Stewartu, Bjork in nemških pionirjih elektronske glasbe Kraftwerk.