Beneški likovni bienale bo prihodnje leto potekal med 13. majem in 26. novembrom. Foto: EPA
Beneški likovni bienale bo prihodnje leto potekal med 13. majem in 26. novembrom. Foto: EPA
Ob bienalu se bodo odvili številni spremljevalni dogodki. Predogledi umetniške manifestacije pa se bodo za vabljene zgodili 10., 11. in 12. maja.
Ob bienalu bodo številni spremljevalni dogodki. Predogledi umetniške manifestacije pa se bodo za vabljene zgodili 10., 11. in 12. maja. Foto: EPA
Beneški bienale
Tema Viva arte viva je po besedah Christine Macel nekakšen vzklik, izraz strasti do umetnosti in umetnikov. Foto: EPA

S tem vzklikom napoveduje, da bo osrednja razstava Beneškega bienala, ki bo potekal med 13. majem in 26. novembrom prihodnje leto, poudarjal prav strast do umetnosti in umetnikov. Glavna kuratorka za sodobno umetnost v pariškem muzeju Pompidou je napovedala bienale, ki bo zasnovan z umetniki, od umetnikov in za umetnike.

Potem ko se je kurator prejšnje izdaje Okwui Enwezor pod naslovom Prihodnosti sveta usmeril v napetosti in problematiko sodobnega sveta, se Christine Macel osredotoča na pomen umetnikov pri ustvarjanju njihovih lastnih kozmosov in, kot je to ubesedil predsednik ustanove La Bienale di Venezia Paolo Baratta, vitalnosti, ki jo plemenito vlivajo v svet, v katerem živimo. V ospredje razstave v osrednjem paviljonu v Giardinih, Arsenalu in v Corderie postavlja njihove sloge in prakse, ki jih umetniki razvijajo, vprašanja, ki si jih zastavljajo, pa tudi njihov način življenja.

Več prostora bodo dobile ženske umetnice, pozornost bo usmerjena tudi v pozabljene avtorje in pa raziskovanje umetnosti Latinske Amerike, Bližnjega vzhoda, Vzhodne Evrope in Rusije.

Razstavo bo strukturiralo več poglavij, ki bodo obiskovalce popeljali skozi "transpaviljone". V teh bodo združeni umetniki vseh generacij in izvorov. Med njimi bosta Paviljon umetnikov in knjig ter Paviljon časa in neskončnosti.

Dialog z umetniki
Kuratorka se zaveda, da predstavljajo avtorji le polovico umetniškega diskurza, druga pripada obiskovalcem, zato bo poseben poudarek namenjen tudi dialogi med njima. Pripravili bodo odprta omizja, ki bodo zastavljena drugače od običajnih tovrstnih dogodkov. Zamišljajo si jih kot kosila, na katerih bo mogoče z umetniki klepetati o njihovih delih. O avtorji, ki bodo Christine Macel pomagali pri uresničevanju vzklika, še ni dosti znanega.

Posamezni paviljoni na Giardinih in na različnih točkah po mestu bodo tradicionalno namenjeni predstavitvi posameznih držav, ki niso zavezane k sledenju glavne teme bienala. Slovenijo je lani prvič v nacionalnem paviljonu v Arzenalu zastopal Jaša s projektom Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost. Slovenski predstavnik 57. likovnega bienala še ni znan. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, so med ministrovanjem Julijane Bizjak Mlakar za komisarko slovenskega paviljona za leti 2017 in 2019 izbrali direktorico Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti (MSUM) na Metelkovi Zdenko Badovinac.