Prvi večer bo nastopila Kirsty Almeida z bendom. Foto: MMC RTV SLO
Prvi večer bo nastopila Kirsty Almeida z bendom. Foto: MMC RTV SLO
Predjamski grad
Društvo za raziskovanje jam Luka Čeč bo tudi letos priredilo Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom, ki bo v soboto, 24. avgusta. Foto: BoBo
Katalena
Festival bo sklenil nastop skupine Katalena. Foto: Žiga Koritnik

V dveh tednih bo festival poleg uvodnega koncerta ponudil še vrsto nastopov slovenskih in tujih glasbenikov, kot so Nazzareno Zacconi trio, Nula Kelvina, Ana Pupedan, Avtomobili, Brencl Banda, Lollobrigida ter Danilo Kocijančič Friends. Festival bo 1. septembra sklenil nastop skupine Katalena.

Naše vodilo pri pripravi programa je "Za vsakega nekaj", je za MMC povedala Manja JČ Vesel iz organizacijske ekipe festivala in ob tem dodala, da si vsako leto prizadevajo v program uvrstiti tudi nekaj takega, česar Postojna še ni videla. "Je pa res, da je slovenski prostor majhen, zato so nekateri bendi stalnica, ampak jih imajo ljudje radi, še vedno pa se trudimo za raznolikost."

Festival organizira Mladinski center Postojna, pri nekaterih prireditvah pa sodelujejo tudi druga društva. Kot poudarja Veselova, je za izvedbo ključna velika srčnost sodelujočih, ki so vsi prostovoljci. Finančno pomagajo festivalu občina Postojna, klub študentov občin Postojne in Pivke. "Kljub vsej krizi imamo pokrovitelje, česar smo zelo veseli. Imamo sponzorje, ki nas že leta podpirajo, nekateri tudi že vseh 17. let," pravi Veselova in dodaja, da so se v zadnjih letih tudi oni spopadli z upadom pokroviteljev, a redni dolgoletni sponzorji ostajajo, kar jih zelo veseli.

In kako se je sploh začel festival?
Postojna je bila prazna, po osamosvojitvi je leta stagnirala in mladi so se odločili, da bi mesto oživili, razlaga Veselova. "To je bil najprej en vikend, potem en teden, potem celo en mesec, zadnja leta pa smo zaradi krize program skrčili na dva tedna. Namen festivala je bil dosežen, Postojna je oživela, ne le z našim festivalom, ampak tudi drugimi prireditvami. Mi bomo tudi v prihodnje nadaljevali prizadevanja, saj nam dobri odzivi dajejo energijo za naprej.

"Zelo smo veseli, da bomo po več letnih željah v Postojno pripeljali Lollobrigido, ki bodo skupaj z Emkejem ter Slonom in sadežem nastopili 30. avgusta," je v pestrem programu izpostavila Manja JČ Vesel.

Poleg glasbenega dogajanja bo na festivalu poskrbljeno za pestro ponudbo na gledaliških odrih in ulicah, kjer si bo mogoče ogledati ulično predstavo Stoj! Spektakel Gledališča Endvatri! in monokomedijo Po mojem Slovenci... Borisa Kobala in Branka Završana. V nedeljo 25. avgusta bodo organizatorji pripravili tudi stand-up večer.

Pester program tudi za najmlajše
Zadnji festivalski dan bo ponovno zaznamovala tržnica nevladnih organizacij, kjer se bodo predstavila društva, zasebni zavodi in ustanove iz Notranjsko-kraške regije. Ob osrednjem programu organizatorji pripravljajo tudi program za najmlajše s predstavami, razstavami in delavnicami ter športno obarvan program s tradicionalno Breakdance bitko, Modrijanovim pohodom v jamo pod Predjamskim gradom ter turnirji v odbojki na mivki, košarki, inline hokeju ter malem nogometu.