Tim Hecker je svojo glasbeno pot začel kot didžej pod psevdonimom Jetone, s prelomom tisočletja pa se je začel posvečati ustvarjanju pod lastnim imenom. Tako je leta 2001 izdal album Haunt Me, Haunt Me, Do it Again. Desetletje pozneje je z albumom Ravedeath, 1972
Tim Hecker je svojo glasbeno pot začel kot didžej pod psevdonimom Jetone, s prelomom tisočletja pa se je začel posvečati ustvarjanju pod lastnim imenom. Tako je leta 2001 izdal album Haunt Me, Haunt Me, Do it Again. Desetletje pozneje je z albumom Ravedeath, 1972 "zacementiral status enega vodilnih umetnikov na področju eksperimentalne elektronske glasbe. Hecker, ki je tako znanstvenik kot glasbenik, v svojih delih združuje posnetke glasbil s studijsko manipulacijo in s tem ustvarja zvoke, ki poslušalca prevzamejo na več ravneh hkrati," so zapisali organizatorji. Ljubljano bo obiskal po osmih letih, in sicer bo v Kinu Šiška nastopil v okviru turneje Love Streams. Foto: Sonica

Festival se v letošnji izdaji posveča zvoku in arhitekturi, njunemu prepletanju in raziskovanju ter oživljanju modernistične arhitekture z zvočno-svetlobnimi projekti.

Eno vodilnih imen na področju eksperimentalne elektronske glasbe ponovno v Ljubljani
Tim Hecker, čigar ustvarjanje velja za prelomno na področju ambientalne elektronike, prihaja v Ljubljano po osmih letih. Tokrat se bo ustavil v Ljubljani v okviru turneje Love Streams, na kateri občinstvo vodi skozi gost dim in popolno temo, s svetlobnimi poudarki pa gradi monumentalne temačne prostore. Te polni s cerkvenim petjem, orglami in pihali, ki jih je ustvaril v sodelovanju z Islandcem Jóhannom Jóhannssonom, lanskim prejemnikom zlatega globusa za glasbo v filmu Teorija vsega.

Temni ambientalni zvoki se razlegajo iz domačih logov
Pred Timom Heckerjem bo v živo nastopil mlad slovenski elektronski producent in didžej Christian Kroupa, ki bo predstavil material s svoje nove kratkometražne izdaje, ki je izšla pri založbi ASONIC." Varovanec Red Bull Music Academy pa je v zadnjih letih na različnih odrih (med drugim na barcelonskem Sonarju in tokijskem EMAF-u) dokazal, da obvlada najrazličnejše elektronske žanre," so o njem zapisali organizatorji.

Na letošnji Sonici bodo v koncertnem delu med drugim nastopili še slovaški eksperimentalni duo Vritti, srbski avdiovizualni dvojec Wo0 & Izvanredni Bob iz Srbije, britanska producenta Vessel in Spatial ter letošnji klubski maratonec Radia Študent Gašper Torkar, ki se udejstvuje tudi kot pesnik.

Natančnejši program letošnje Sonice si lahko pogledate na tej povezavi.



30. septembra bodo odprtje doživeli novi prostori MoTA Laba na Celovški cesti v Ljubljani - t. i. sonični paviljon bodo oživili z vseh strani z instalacijami in intervencijami na temo arhitekture in zvoka. Med njimi bo postavljena instalacija Veznik Staša Vrenka, slovenskega umetnika mlajše generacije.

Ob glasbi še beseda …
Ob glasbenih nastopih sta organizirani še dve delavnici, simpozijski del festivala pa se bo posvetil tako zvoku in arhitekturi ter njunemu prepletanju. Beseda bo tekla tudi o arhitekturni dediščini 60. in 70. let preteklega stoletja ter njenemu oživljanju prek umetniških intervencij kolektivov in posameznikov v Pulju, Zagrebu, Skopju in Beogradu. O zadnjem bodo spregovorili Breda Bizjak, Nataša Bodrožić, Adrija Stojanović, Vladimir Radinović in Nikola Uzunovski. Osrednji gost bo britanski pisec in arhitekt Douglas Murphy, ki bo analiziral izhodišča in usodo modernistične arhitekture.

Letošnja izvedba festivala Sonica se bo začela 27. septembra z glasbenim nastopom v Kinu Šiška ob 21. uri in sklenila 1. oktobra z zvočnim sprehodom HODITI odsončje (Afelij), ki sta ga zasnovala Irena Pivka in Brane Zorman.