Ocenjujemo
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 19 glasov Ocenite to novico!
Igre lakote: Upor, 2. del
Igre lakote lovijo ravnotežje med lahkotno, akcijsko zabavo in resnim, konceptualnim filmom. Preprosti sinopsis sklepnega filma Upor na trenutke približa visokoproračunski grozljivki. Foto: Blitz film
Igre lakote: Upor, 2. del
Igralska zasedba je odlična in resnično deluje kot organizem dolgoletnih zaveznikov/sovražnikov. Edina izjema sta oba dolgočasna Katnissina "fanta", ki bi krvavo potrebovala malo več značaja. Foto: Blitz film
Igre lakote: Upor, 2. del
Odkar je prvič prijela za lok Katniss Everdeen, je Jennifer Lawrence dobila oskarja in postala ena najprepoznavnejših mladih igralk na svetu. Foto: Blitz film
Igre lakote: Upor, 2. del
Terorizem in genocid sta jasni temi Upora - vprašanja, ki so ob nedavnih svetovnih dogodkih še relevantnejša, kot bi si najbrž želeli. Foto: Blitz film
Igre lakote: Upor, 2. del
Katniss se znajde v položaju, v katerem se zdi, da bo kot mrtva mučenica za "cilj" bolj koristna kot živa vojakinja. Foto: Blitz film
Igre lakote: Upor, 2. del
Februarja je sicer vodja studia Lionsgate namignil, da bi franšiza lahko dobila še en del - bodisi preddel ali nadaljevanje. Foto: Blitz film

Filmska recenzija: Igre lakote - Upor, 2. del

Dostojno slovo od franšize
26. november 2015 ob 20:16,
zadnji poseg: 26. november 2015 ob 22:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sklepni del franšize Igre lakote ima že v izhodišču pred seboj zastrašujočo nalogo: popraviti mora slab priokus, ki nam ga je v ustih pustil razvlečeni tretji del. Čeprav ne zmore ponoviti učinka dih jemajoče Arene smrti, je režiser Francis Lawrence vendarle poskrbel za dostojno slovo in opral ime filmskih adaptacij mladinskih romanov.

Somrak, Harry Potter in ne nazadnje Hobit so nas že navadili na novo resničnost, v kateri ima filmska franšiza vsaj en del več, kot bi bilo treba ali kot narekuje njena knjižna predloga - in to je praviloma predzadnji del. Tudi Igre lakote so nam tako postregle s sklepnim poglavjem, ki je imelo na sredini enoleten odmor, preden smo se dokončno soočili z nagnitim totalitarizmom Kapitola. A če smo po fantastičnem prvem, solidnem drugem in kilavem tretjem delu prilezli tako daleč, sklepnega poglavja seveda ne bomo preskočili (čeprav se zdi, da občinstva izgubljajo potrpljenje za studijske trike; številke namreč kažejo, da je bil Upor 2 ob prvem koncu tedna v kinematografih najmanj donosen v celotni franšizi).


Zaradi igračkanja s tempom zgodbe, ki v prvih dveh filmih gledalcu ni pustil niti zadihati, v tretjem pa se je izgubil v dolgoveznih predavanjih, seveda trpi tudi pričujoči film, predvsem na začetku - a k sreči Lawrence pokaže, da še vedno zna pritisniti na plin, ko je to potrebno, in franšizo pripelje do več kot spodobnega konca.

V dejanje smo vrženi in medias res, le minute po dogodkih na koncu prejšnjega filma: sopihajoča Katniss si še ni opomogla od tega, da jo je Peeta, ki mu je Kapitol temeljito spral možgane, skušal zadaviti. A vstaja ne počiva in naša "oponašoja", simbol revolucije, je del elitne enote na čelu bojnih vrst. Čeprav bi predsednica Coin (Julianne Moore) raje videla, da bi njeno najdragocenejše propagandno orodje ostalo v zaledju in pomagalo snemati navdihujoče videoposnetke za rajo, ima Katniss seveda lastne načrte: poskrbela bo, da bo prav ona pokončala srebrnolasega zlobca, predsednika Snowa (Donald Sutherland), pa čeprav za ceno lastnega življenja.

Da vse skupaj ne bi bilo preveč linearno, je treba računati še s Peeto, ki se počasi zbuja iz svoje hipnoze, a je še vedno nepredvidljiv in nagnjen k psihotičnim izpadom, pa z ledeno kraljico Coinovo, ki je očitno z mislimi že pri obdobju po revoluciji in lastnem vzponu na oblast; iz trenutka v trenutek je manj jasno, ali jo je treba šteti med antagoniste ali ne. Nobenih zadržkov nima pred tem, da Katniss trži in izkorišča za vsak promil propagande, ki ga iz nje lahko iztisne - kje je torej zagotovilo, da ni samo naslednja inkarnacija diktature, ki jo je do zdaj utelešal Snow?

Po rahlo razvlečenem začetku se Katniss s svojo četico poda na s pastmi prepredene ulice razrušenega Okrožja 2, ki je še najbolj podobno kaki socialistični prestolnici (ta etapa filma bo všeč vsem, ki smo pogrešali sadistične igrice režiserjev Iger iz prvih dveh filmov). Po vizualno fantastičnem prizoru z bazenom nafte, ki skoraj pogoltne naše protagoniste, se dogajanje preseli v klavstrofobično kanalizacijo, kjer naj bi četica pošasti, izposojena iz Dosjejev X, očitno nadomestila adrenalin, ki v franšizi manjka, odkar v njej ni več ... no, gladiatorskih iger med seboj pobijajočih se mulcev.

Na komične vložke v sklepnem delu sage ne računajte: lahkotnejša lika kostumografinje Effie (Elizabeth Banks) in mentorja Haymitcha (Woody Harrelson) sta potisnjena ob stran, čeprav še vedno učinkovita pred kamero. Zaradi znanih razlogov je manj prisoten tudi strateg Plutarch Heavensbee. Pogled na poslednjo vlogo Philipa Seymourja Hoffmana skoraj dve leti po njegovi smrti je sicer še vedno ganljiv, a ker v drugi polovici filma tako očitno manjka (v ključnem momentu enega izmed njegovih govorov spelje Harrelson, drugje pa ga pričarata računalniška animacija in reciklaža starih kadrov), da je moteč za kontinuiteto zgodbe.

Če smo v prvem delu Upora raziskovali naravo in vlogo vojne propagande, so Igre lakote v svoji sklepni etapi še naprej resnobna štrena, ki v nasprotju z večino franšiz po predlogi mladinske literature ne razmišlja samo o obveznem ljubezenskem trikotniku, pač pa o visokem moralnem in etičnem davku, ki ga terja zmaga v vojni. Igre lakote do samega konca vztrajajo pri svojem kompleksnem tematiziranju moči, korupcije in sociopolitičnih silnic, ostajajo zveste liku močne protagonistke - in obenem ne pozabijo, da so vendarle v poslu snemanja visokoproračunskih blockbusterjev, ki morajo nagovoriti kar najširše občinstvo.

Studio Lionsgate se ne more pohvaliti s spoliranimi akcijskimi sekvencami in zafrkantskim duhovičenjem Marvelovih spektaklov, kar pa film nadomesti z nepatetično, iskreno zasluženo čustveno noto. Ne izogibamo se dejstvu, da vojna zahteva življenja, tudi na strani "naših" in med protagonisti, končna zmaga pa ni prepotentna, orgiastična naslada.

V kričečem kontrastu z vso predhodno temnino je samo resnično nepotrebni sklepni epilog, ki nam eksplicitno (in pocukrano) razloži, kar je bilo že v prejšnjem prizoru povsem zadovoljivo nakazano; s prisiljenim prizorom ima težave celo Jennifer Lawrence, sicer avtoritativna protagonistka, ki je pred tem z golo močjo izvedbe "rešila" nekaj precej banalnih dialogov. Za lase privlečena ljubezenska dilema, nastavljena v prvem filmu, nikoli ne zasenči resnične zgodbe filma, čeprav lesena igra Liama Hemswortha najbrž ni bila namerna odločitev v službi te ideje.

Težko si predstavljam kako novo franšizo, ki bi lahko tako elokventno komentirala nevarnosti rušenja diktature in prihodnost načina bojevanja, obenem pa funkcionirala kot učinkovit popkorn spektakel. Medla kopija Razcepljeni (Divergent) se lahko pred tako primerjavo samo skrije.

Ocena: +4; piše Ana Jurc

Prijavi napako
Komentarji
mattyy
# 27.11.2015 ob 08:53
Od Hollywooda ni za pričakovati presežke? Top 250 na IMDB je 230 iz Hollywooda in vsi filmi so vrhunski. :) Je pa res, da če letno posnamejo po 1000 filmov, je povsem logično, da niso vsi vrhunski. Naši pa posnamejo letno 10 filmov od tega jih je 9 polomija. :)
Valuk_
# 27.11.2015 ob 07:45
Jaz prejšnji del nisem zdržal. Preveč se je vleklo. Saj ideja filma ni slaba, ampak to razvlečt v 4 filme, je blazno.
ZRC
# 26.11.2015 ob 20:43
Bom definitivno pogledal tudi ta del.
malibumbar
# 28.11.2015 ob 10:34
Valuk_
# 27.11.2015 ob 07:45

Jaz prejšnji del nisem zdržal. Preveč se je vleklo. Saj ideja filma ni slaba, ampak to razvlečt v 4 filme, je blazno.


Se strinjam. Vse si napisal. Tretji del, katero so razdelili na dva filma bi lahko komot spravili v maks. dve uri in en film.
5tane
# 26.11.2015 ob 21:36
Bedn film. Klasičen ameriški. Slaba dvojka.
hepimen
# 27.11.2015 ob 12:05
Od Hollywooda je večinoma za pričakovati presežke, vsaj gledano s finančne plati, koliko za posamezen film zagonijo. Zato pa seveda ni relevantna primerjava z našimi filmarji, ki imajo za en film na razpolago toliko denarja, kot ga v Hollywoodu dajo samo za frizerja ene od stranskih vlog.
hepimen
# 27.11.2015 ob 10:29
Igre lakote - kako uro in pol dolg film stlačiti v osem ur...
Nikec3
# 26.11.2015 ob 21:17
Meni je bil najslabši v seriji. Predvidljiv, ponavljajoč, poooočasen.

Vidi se, da bi režiser rad predstavil močne ideje, veliko je simbolike na našo preteklost, tudi možno prihodnost, vendar pa mislim, da mu izvedba ni ravno uspela.

2,5/5
21.12.2012
# 27.11.2015 ob 06:30
Od Hollywooda ni za pričakovati presežke :)
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Kazalo