Ocenjujemo
Misija: nemogoče
Ethan Hunt je postal z akcijsko dinamiko, osupljivo kinetično koreografijo in iznajdljivim tajnim agentom v težavah resna konkurenca agentu z daljšim stažem, Jamesu Bondu. Foto: Kolosej
Tom Cruise
V ozadju zgodbe je megalomanska teroristična zarota, zato lahko dobršen del filma razumemo tudi kot vizualno posvetilo Parizu in Londonu, dejanskima žrtvama islamskega terorizma. Foto: Kolosej

Dodaj v

Filmska recenzija: Misija: nemogoče – Izpad

Šesti del filmske franšize
19. avgust 2018 ob 18:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ekipa agenta Ethana Hunta mora na črnem trgu prevzeti tri enote plutonija, iz katerega bi bilo mogoče izdelati prenosne umazane bombe. Vendar spodletela misija razkrije, da je za vsem skupaj teroristični vizionar in vodja kriminalne združbe Solomon Lane, ki ga je ujel prav Ethan Hunt. Ker propadla akcija vzbudi dvom o Huntovi lojalnosti, mora ta med reševanjem sveta pred novo jedrsko katastrofo znova rešiti tudi svoj ugled.

Misija: nemogoče – Izpad je šesti del filmske franšize, ki se je naslanjala na hladnovojno televizijsko serijo in je dobila ponovni zagon pred dobrimi dvajsetimi leti. Je vsebinsko nadaljevanje Odpadniške nacije izpred treh let na podoben način, kot sta se fabulativno navezovala Casino Royale in Kvantum sočutja.

James Bond tu ni omenjen po nemarnem: z akcijsko dinamiko, osupljivo kinetično koreografijo, iznajdljivim tajnim agentom v težavah, s kreativno uporabo tehnologije, franšizno zasnovo in uspešno stvaritvijo svojega lastnega metafilmskega univerzuma mu je postal Ethan Hunt resna konkurenca. Ali bolje: po številnih poskusih, med katerimi sta bila v preteklosti tudi Jack Ryan in Jason Bourne, bi lahko rekli, da je končno uspel ameriški odgovor na najboljšega agenta njenega veličanstva.

Samo pripoved vleče naprej, sicer ne ravno izviren hitchcockovski "MacGuffin" v obliki lova na izgubljene plutonijeve bombe, vendar je film ob vsej svoji logiki odlične poletne eskapistične akcije zanimivejši v trenutkih, ko vanj vdira znana resničnost. Glede na to, da je v ozadju megalomanska teroristična zarota, lahko dobršen del filma razumemo tudi kot vizualno posvetilo Parizu in Londonu, dejanskima žrtvama islamskega terorizma. Čeprav gre v širši zasnovi vendarle za manihejsko logiko boja med dobrim in zlom, ki se bije na plečih tretjega sveta. Ali drugače: gre za boj med civilizacijskim konceptom, pri katerem šteje vsak človek kot individuum, in bolestno vizijo, ki postavlja globalno idejo pred posameznike.

"Večja kot je bolečina, večji bo mir," je tokrat prepričan antagonost Solomon Lane. Problem je le v tem, da tovrstni utopični projekti preurejanja družbe prinašajo le veliko bolečine in bolj malo miru. Na srečo lahko ostajamo realni in pričakujemo novo Misijo: nemogoče.

Gorazd Trušnovec, iz oddaje Gremo v kino na 3. programu Radia Slovenija (ARS)
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 19.08.2018 ob 19:51
Glede na to, da je v ozadju megalomanska teroristična zarota, lahko dobršen del filma razumemo tudi kot vizualno posvetilo Parizu in Londonu, dejanskima žrtvama islamskega terorizma.

Ni prvič, da se vprašam, če filmski kritiki slučajno živijo v nekem vzporednem vesolju. Ta recenzija kaže na popolno nerazumevanje, kaj je sploh namen filma kot je Misija: nemogoče.

Fallout je zelo dober akcijski film. Gre za vrhunsko posnete in tempirane scene, igro kot se jo pričakuje in stunte, ki so eni izmed boljših v zgodovini filmske industrije. Namen takega filma je, da zabava množice in to mu zelo dobro uspe, gre namreč za najboljši film iz franšize do zdaj.

Zato ne razumem, zakaj recenzent išče v filmu globoko sporočilo, kjer je zelo očitno, da to ni namen filma! Gre za film, ne pa za smrtno resno analizo realnosti našega sveta.
KovacevaKobila
# 20.08.2018 ob 01:36
Zato ne razumem, zakaj recenzent išče v filmu globoko sporočilo, kjer je zelo očitno, da to ni namen filma! Gre za film, ne pa za smrtno resno analizo realnosti našega sveta.

Ne gre za resno analizo realnosti, vseeno pa je precej zanimiv odsev sveta, v katerem živimo.

V času prvih Bondov so bili MI6, CIA in ostale obveščevalske agencije pozitivci, ki so reševali svet, Zahod pa je bil sinonim napredka in pravičnosti.

Ta črno-bela logika se je čez leta vse bolj sesuvala. Zahodne obveščevalske agencije in vlade se je sicer še lep čas predstavljalo kot pozitivce, vendar pa so imele vse več težav z obvladovanjem gnilih jabolk v svojih vrstah. Čez čas pa so obveščevalske agencije postale negativci. Agenti so se prelevili v odpadnike, ki se zoperstavljajo peklenskim načrtom agencij, ki so jih ustvarile. Lep primer je Bourne.

In tako pridemo do nove Misije Nemogoče, v kateri imamo opravka s celo vojsko odpadniških agentov (Apostles). Slednji so prepričani, da je sistem gnil in da nas vodi v pogubo, zato je treba za vsako ceno sesuti status quo. Prišli smo torej do stopnje, ko se agenti masovno zoperstavljajo vladam in agencijam, ki so jih ustvarile, načrti vlad pa so za človeštvo tako nevarni, da upravičujejo ta masovni upor. Podobnosti s trenutnim konfliktom med 'antiglobalisti' in 'globoko državo' verjetno niso naključne.

Tako antiglobalisti (Apostoli) kot globoka država (CIA) so predstavljeni kot negativci. Za uresničitev svojih ciljev sta namreč obe skupini pripravljeni mendrati nedolžne ljudi. Edina izjema v tej zgodbi je seveda izjemni posameznik, Hunt.

Film nam skratka sporoča, da so globoka država in antiglobalisti isti šit, dve strani istega kovanca ... in da je treba ubrati tretjo pot.

Kar pronicljiva ugotovitev za poletni popcorn :)
lordslayer
# 20.08.2018 ob 08:38
Tom Cruise si je pri enem izmed stuntov zlomil gleženj ... me zanima, ali je upošteval pravila svoje religije in v tišini molil za izboljšanje stanja, ali so ga po hitrem postopku odpeljali v bolnišnico in ga prikljčili na vse mogoče ...
baekaesh
# 20.08.2018 ob 08:18
Komaj čakam, da si v filmu ogledam Rebecco Ferguson.
pinkfranc
# 19.09.2018 ob 14:51
dobil točno to, kot pričakoval
pač akcija na 12980 isto foro in ZF trdoživi Tom

so pa končno ohranili neko igralsko jedro glede na prejšnji del, čeprav tudi tokrat ni šlo brez odpisa določenega lika ... zgleda je bil Jeremy Renner aka Hawkeye aka nadomestek Bourna predrag?
je bil Henry brko superman cenejši :)
kingeston
# 20.08.2018 ob 09:15
ogledal film in je še kar.
ni mi všeč da so vsi tako sposobni in nadčloveški. tu so zgodnji james bondi veliko boljši in realnejši.
tile današnji akcijski filmi pa so navadna znanstvena fantastika.
ivan*drago
# 20.08.2018 ob 08:59
najboljši film s Tomom Cruisom je Going Clear: Scientology & the Prison of Belief.
fotrM
# 20.08.2018 ob 08:32
Jason Bourne...so meni boljsi filmi. Tudi tale "misija nemogoce" so vredu, James Bonda pa ne morm gledat, je prevec "napihnjen"...
sssitrap
# 19.08.2018 ob 21:56
men je še vedno enka najboljša - najmanj napihnjena, daleč najboljša igralska zasedba in tudi vidi se da je sedela za režijskim stolčkom legenda. vsa nadaljevanja so pač tipični in pozabljivi akcijski filmi, ki jih pozabiš še predno prideš do avta na parkirišču pred kinom.
Do Brasil
# 19.08.2018 ob 19:26
manihejsko logiko boja med dobrim in zlom, ki se bije na plečih tretjega sveta

Film posnet po resnicnih dogodkih!
djdj
# 19.08.2018 ob 21:15
Naslednja zgodba: Sestaviti efektivno in delujočo vlado v Sloveniji - Misija nemogoče. 9. del.
Glede glavnih igralcev pa, uporabite domišljijo.
Ocenjujemo
link
Liffe: Poletje
13. november 2018 ob 15:29 Sovjetski roker mora v človeku iskati nekaj svetlega, pravi nadzornica besedil v rokerskem klubu v Leningradu začetek 80. let.
Več novic ...
Kazalo