Letos bo 27 predstav izvedlo 11 slovenskih in šest tujih skupin. Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Letos bo 27 predstav izvedlo 11 slovenskih in šest tujih skupin. Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Emonska promenada
Emonska ulica v Trnovem se zadnji vikend v avgustu spremeni v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče. Mali in veliki si lahko ogledajo več kot trideset gledaliških dogodkov iz 9 držav. Foto: Arhiv KUD France Prešeren
Emonska promenada
Na stojnicah se bodo obiskovalci lahko seznanjali tudi z domačo obrtjo in živalmi, organizirane bodo številne ustvarjalne delavnice, manjkal pa ne bo niti mini kino v šotoru Potujočega Kinobalona. Foto: Arhiv KUD France Prešeren

Na Emonski ulici in Trnovskem mostu se je začela 12. Emonska promenada. V treh dneh se bo na prirejenem sprehajališču v Trnovem zvrstil pester kulturno-umetniški program, primeren za vso družino. Organizatorji namenjajo posebno pozornost ustvarjanju na prostem. Letos bo 27 predstav izvedlo 11 slovenskih in šest tujih skupin.

Mednarodni ulični festival vsebinsko dopolnjuje Trnfest. Obe prizorišči festivala se med promenado spremenita v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče, polno umetnikov z vsega sveta, tako mali kot veliki pa se lahko preizkusijo v artističnih spretnostih in družabnih igrah. Organizatorji k nastopu na Emonski promenadi vsako leto vabijo tako uveljavljene umetnike kot tudi še neznane, a zanimive ustvarjalce. Predvsem pa, kot so zapisali v sporočilu za javnost, poskrbijo, da je med festivalom Trnovo živahno in drugačno.

Trnovska ustvarjalna igralnica
Tridnevni kulturno-umetniški program bo potekal na improviziranih prizoriščih in stojnicah. Svoj prostor bodo dobili gledališčniki, lutkarji in artisti. Ljubitelje tradicionalnega uličnega gledališča bosta navduševala italijanska akrobatska družina Teatro Viaggiante ter klovnesa in akrobatka Urana Marcesini.

Prvič na Emonsko promenado prihaja Punch, veliki junak tradicionalnega lutkovnega gledališča v izvedbi Storybox teatra iz Londona, iz Prage pa se vrača Teater Vita Marčika z izvedbo Sneguljčice v slogu tradicionalne češke lutkovne šole. Z miniaturnim gledališčem za enega gledalca se bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil češki Anpu teater, Švicar Oskar (Tom Greder), popotnik, komedijant in odličen manipulant, pa bo predstavil svoj teater objekta.

Lutke z vsega sveta
Letos bo Emonska promenada posebno pozornost namenila slovenski lutkovni ustvarjalnosti za otroke in odrasle. Najmlajše bodo razveseljevali umetniki iz gledališč Zapik, Labirint in Hiše otrok in umetnosti. Predstave za odrasle, ki jih podpisujejo Matija Solce, Barbara Bulatovič in Gledališče Moment, bodo tri večere zapored zaokrožile dogajanje na promenadi. Na stojnicah se bodo obiskovalci lahko seznanjali tudi z domačo obrtjo in živalmi, organizirane bodo številne ustvarjalne delavnice, manjkal pa ne bo niti minikino v šotoru Potujočega Kinobalona.

Reciklirajmo in izdelajmo igračo
V sklopu delavnic dajejo organizatorji poudarek izdelkom, predmetom in igračam, ki jih lahko naredimo sami iz naravnih in recikliranih materialov. Ravno zato so leta 2006 že petič gostili skupino Guixot de 8 iz Barcelone, ki s svojimi nenavadnimi igrali iz odpadnih materialov navdihujejo številne posnemovalce tudi pri nas. Posebno pozornost pa namenjajo tudi inovativnemu ustvarjanju na prostem, ki ga pri KUD-u France Prešeren izvajajo s Hišo otrok in umetnosti.

Tridnevni festival se bo letos končal v soboto, ob slabem vremenu pa bo del programa prestavljen na nedeljo, 2. septembra. Vstop na vse prireditve v okviru festivala je prost.