Mišolovka še zmeraj igra, zamenja se le leto. Na sliki gledališče v 58. letu predstave. Foto: Wikipedija
Mišolovka še zmeraj igra, zamenja se le leto. Na sliki gledališče v 58. letu predstave. Foto: Wikipedija

Gala predstavo v londonskem St. Martin's Theatru je režirala Phyllida Lloyd (Mamma Mia, Železna lady), v njej pa so nastopili številni priznani igralci, med njimi Patrick Stewart, Julie Walters in Iain Glen. Za učenje vlog so imeli na razpolago le 24 ur, saj je bila predstava uprizorjena kot odrsko branje; igralci so nosili originalne kostume, a so besedilo brali po scenariju. Večina jih je priznala, da sami predstave še niso videli.

Predstavo je otvoril vnuk Agate Christie Matthew Prichard, ki je avtorske pravice od babice dobil za deveti rojstni dan.

Prosimo, ne izdajte storilca!
Kriminalka Agathe Christie je bila prvič uprizorjena leta 1952 v Nottinghamu, njen začetek pa sega v leto 1947, ko je nastala kot kratka radijska igra z naslovom Tri slepe miši. Temelji na resnični zgodbi o dečku, ki je nenadoma umrl med bivanjem pri rejniški družini. Uspeh Mišolovke je med drugim povezan s končnim preobratom, za katerega je občinstvo po navadi naprošeno, naj ga ne izda tistim, ki igre še niso videli.

Uspešnica tudi pri nas
Christiejeva je na to temo napisala tudi kratko zgodbo, za katero pa je želela, naj ne bo objavljena, vse dokler jo uprizarjajo v lodonskem West Endu. Poleg tega je zunaj West Enda v Veliki Britaniji dovoljena le ena uprizoritev letno. V slovenščini jo je v režiji Vita Tauferja na oder postavil Špas teater.

Ponovitev s človekoljubno noto
Leta 1955 je predstava doživela tisočo ponovitev, dvajsettisočo pa leta 2000. Nedeljska 25-tisoča ponovitev je imela tudi človekoljubno noto, saj bodo sredstva od prodanih vstopnic namenjena za odprtje gledališča za deprivilegirane otroke in otroke s posebnimi potrebami.