Namesto treh stranskih lož bo zdaj dvorana imela dva balkona. Foto: SNG Maribor
Namesto treh stranskih lož bo zdaj dvorana imela dva balkona. Foto: SNG Maribor
Arhitektura tišine
Predstava Edwarda Cluga bo prva preizkusila prenovljeno dvorano. Foto: Festival Ljubljana

Kmalu po njegovem odprtju so nastopajoči in gledalci ugotovili, da akustika ni najboljša, kar bodo z naložbo, vredno 224 milijonov tolarjev, ki jih je prispevalo ministrstvo za kulturo, popravili. Miomir Mijič in Husnija Kurtovič z oddelka za akustiko beograjske fakultete za elektrotehniko, Riječki akustički inženiring (RAI) in Janez Lajovic iz ljubljanskega podjetja AB biro so glavni protagonisti obnove, ki bo prinesla tudi prenovljeni videz dvorane z 830 sedeži.

Kako bo odmevala Arhitektura tišine?
Kako so svoje delo opravili, bodo prvi preverili nastopajoči v plesno-glasbenem projektu Arhitektura tišine s koreografom in z režiserjem Edwardom Clugom na čelu ter obiskovalci, ki si bodo ogledali njihov nastop 15. septembra. Takrat bodo že sedeli tudi na novih sedežih, za katere v SNG-ju zbirajo donatorska in sponzorska sredstva.

Manjkajo le še sedeži
Prenova, ki bo pomenila tudi večjo kakovost spremljanja predstav in boljše delovne razmere za zaposlene, bo končana do konca avgusta. Trenutno v SNG-ju montirajo balkona, novost v veliki dvorani, ki bosta zaradi boljše akustičnosti zamenjala tri stranske lože. Gradbena dela pa so v Mariboru že končana; dve tretjini dvorane sta obloženi s kamnom in lesom, na svojem mestu pa niso le še sedeži.