Američan v Parizu, nepozabna hollywoodska filmska klasika, se več kot 60 let kasneje seli na oder. Foto: MGM
Američan v Parizu, nepozabna hollywoodska filmska klasika, se več kot 60 let kasneje seli na oder. Foto: MGM

Zgodba filma iz leta 1951, ki ga je navdahnila glasba bratov Georgea in Ire Gershwina iz leta 1928, sledi ameriškemu vojaku, ki se zaljubi v Parizu v povojnem času.

Tudi v odrski različici ne bo manjkal sloviti 16-minutni baletni vložek, ki sta ga na platnu uprizorila Kelly in soigralka Leslie Caron in predstavlja vrhunec filma. Prav zaradi točke, ki si jo je na novo leta 2005 zamislil režiser in koreograf Christopher Wheeldon, zvezdnik Newyorškega baleta, je Akademija filmskih umetnosti tisto leto podelila posebnega oskarja Kellyju.

Muzikal Američan v Parizu, ki so ga snovali kar dve desetletji, naj bi leta 2015 zaživel še na Broadwayu. V Parizu ga bodo na oder postavili v gledališču Theatre du Chatelet, kot so povedali ustvarjalci, bo prav mesto luči predstavi vdihnilo posebno vzdušje. Kdo se bo predstavil v glavnih vlogah, še ni znano.

Film Američan v Parizu je nastal pod okriljem studiev MGM, dobil je oskarja za najboljši film in številne druge nagrade, tudi prej omenjenega posebnega oskarja za koreografijo. Klasika v režiji Vincenteja Minnellija, ki jo nekateri postavljajo ob bok Državljanu Kanu, vključuje še več drugih Gershwinovih kompozicij, na primer I Got Rhythm, I'll Build A Stairway to Paradise, 'S Wonderful in Our Love is Here to Stay.