Baletna skupina Bejart Ballet iz Lozane je na Festivalu Ljubljana nastopila že dvakrat. Kot pravi direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek, sta obisk in finančni izkupiček letošnje jubilejne, 60. izdaje festivala po izvedbi prve tretjine programa na ravni lanskega, pri vseh dogodkih na odprtem so imeli srečo z vremenom. Foto: EPA
Baletna skupina Bejart Ballet iz Lozane je na Festivalu Ljubljana nastopila že dvakrat. Kot pravi direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek, sta obisk in finančni izkupiček letošnje jubilejne, 60. izdaje festivala po izvedbi prve tretjine programa na ravni lanskega, pri vseh dogodkih na odprtem so imeli srečo z vremenom. Foto: EPA
Gil Roman, Bejart Ballet
Skupino, ki jo je 1987 ustanovil Maurice Bejart, od leta 2007, ko je sloviti koreograf umrl, vodi plesalec Gil Roman. Roman se podpisuje tudi pod danes predstavljenim baletom, Sinkopa, kjer bo ples v sozvočju z modernejšo glasbo kot v prvih dveh predstavah triptiha. Foto: EPA

Plesalci Bejart Balleta so se predstavili s koreografijama legendarnega ustanovitelja lozanske plesne skupine Mauricea Bejarta (1927-2007) za balet Kantata 51 na glasbo Johanna Sebastiana Bacha ter Posvetitev pomladi na glasbo Igorja Stravinskega.
Hvalnica združitve moške in ženske mesenosti
Kot so zapisali v programski knjižici festivala, je Bejart krstno izvedbo baleta Posvetitev pomladi leta 1959 pospremil z besedami: "Naj bo ta balet hvalnica združitvi moškega in ženske globoko v njuni mesenosti, združbi neba in zemlje ter plesu življenja in smrti, ki so večni kot pomlad." Zdajšnji umetniški vodja skupine Gil Roman je na novinarski konferenci izrazil veselje, da bo klasično delo Stravinskega izvedeno v tako lepem okolju Križank.
Gostovanje prinaša še drugo podobo Bejarta. Balet Kantata 51, krstna izvedba je bila leta 1966, povzema naslov po izbrani Bachovi glasbi in upošteva glasbeno in religiozno sporočilo partiture. "Bejart je sledil Bachovi partituri in želel izraziti veselje, ki se skriva v njej," je pojasnil Roman.
Vmesni čas - spomin ali domišljija?
Umetniški vodja skupine Roman se kot koreograf podpisuje pod tretji balet iz triptiha, Sinkopa. Predstavo, ki je bila premierno uprizorjena 18. decembra 2010 v Lozani, je pospremil z razmišljanjem: "Kje smo bili, ko nas ni bilo tu? V glasbi je to prenos poudarka. Govorimo o sinkopirani glasbi. V medicini je to ustavitev ali upočasnitev bitja srca, izguba zavesti za pet do deset sekund, med katero si naši možgani lahko izmislijo, predstavljajo ali ponovno vidijo kar koli. Spomini ali domišljija? Spomin ali ustvarjalnost?" Glasba je v tem delu modernejša, po naročilu jo je napisal avtor Citypercussion.
Baletniki redni gostje v Ljubljani
Bejart je baletno skupino ustanovil leta 1987 in ji posvetil zadnji dve desetletji življenja. Skupina je na ljubljanskem poletnem festivalu skupaj z njenim ustanovitevljem prvič gostovala pred štiridesetimi leti, letos pa bodo Festival Ljubljana obiskali tretje leto zapored. Lani so v Ljubljani gostovali s tremi baleti Kaj mi pripoveduje ljubezen na glasbo Gustava Mahlerja, Ognjeni ptič na glasbo Igorja Stravinskega in Bolero na glasbo Mauricea Ravela, leta 2010 pa so gostovali z baletom Le Presbytere. Delo podnaslovljeno Balet za življenje je na glasbo skupine Queen in Wolfganga Amadeusa Mozarta prav tako zasnoval Bejart. Po besedah argentinskega dirigenta Gorelika baletno skupino Bejart odlikuje izredno globoka povezava med glasbo in gibanjem, ki je pri drugih ustvarjalcih le redka.
V videoposnetku si lahko ogledate odlomka iz baleta Posvetitev pomladi in Sinkopa.