Valentina Turcu je za koreografijo baleta Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva, v katerem je izčiščeni koreografiji vdihnila osebno noto, nagrajena za pomembne umetniške dosežke na področju baletne koreografije. Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor
Valentina Turcu je za koreografijo baleta Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva, v katerem je izčiščeni koreografiji vdihnila osebno noto, nagrajena za pomembne umetniške dosežke na področju baletne koreografije. Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor
Španski plesalec David Sanchez Barcena izvaja koregrafijo Antonia Péreza Retrato.
Španski plesalec David Sanchez Barcena izvaja koregrafijo Antonia Péreza Retrato. Foto: SNG Maribor

Kot so zapisali v utemeljitvi, so baletno pot Gorazda Vospernika, baletnega plesalca, solista, koreografa, baletnega pedagoga in dolgoletnega predstojnika ljubljanske baletne šole, zaznamovale disciplina, doslednost in prodornost.
Nov mejnik v klasičnem baletnem pripovednem slogu
Valentina Turcu prejme nagrado Pie in Pina Mlakarja za pomembne umetniške dosežke na področju baletne koreografije v zadnjem triletnem obdobju za koreografijo in režijo baleta Romeo in Julija v izvedbi Baleta SNG Maribor. Del predstave sestavljal tudi program večera, z njo pa je koreografinja po mnenju žirije "postavila nov mejnik v klasičnem baletnem pripovednem slogu".

Podelili bodo tudi nagrado Lydie Wisiakove za pomembne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti v lanskem letu, ki jo prejme celoten baletni ansambel, plesalci, asistenti in vodstvo Baleta SNG Opera in balet Ljubljana za realizacijo in izvedbo baletne predstave Giselle v koreografiji Davida Dawsona. Enako nagrado namenjajo tudi ansamblu Baleta SNG Maribor ter njegovim solistom v vseh vlogah in alternacijah za izvedbo baletne predstave Romeo in Julija v koreografiji in režiji letošnje nagrajenke.

Strokovno žirijo so sestavljali Bojana Hinteregger, Alenka Ribič, Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode, Matjaž Marin in Irek Mukhamedov.

Podrobnejši program večera.

Svečani mednarodni baletni galakoncert je ob že omenjeni predstavi postregel tudi s koreografijami Giselle, Aleksander – duet Roksane in Aleksandra Velikega (koreografija Ronalda Savkovića), Gusar (Riccardo Drigo), S.D.M.L. - Strolling Down Memory Lane (Christian Guerematchi), Labodje jezero (Marius Petipa), Mozart (Uwe Scholz), Retrato (Antonio Pérez), Delibes Suite (José Martinez), Barocco (Renato Zanella), Modus (Eno Peci), Don Kihot (verzija za kubanski nacionalni balet Mariusa Petipa) in La vie en rose – Les Bourgeois v koreografiji Bena Van Cauwenbergha.