Po predstavi Odtisi je skupina mladih plesalk (večinoma z baletno izobrazbo) v sodelovanju z gostjami iz tujine pripravila nov projekt. Foto: Kjara's Dance Project / Aljoša Rebolj
Po predstavi Odtisi je skupina mladih plesalk (večinoma z baletno izobrazbo) v sodelovanju z gostjami iz tujine pripravila nov projekt. Foto: Kjara's Dance Project / Aljoša Rebolj
Kjara's Dance Project: Compassion
Kdor jo bo zamudil v Ljubljani, lahko predstavo ujame še 8. marca (v Anton Podbevšek Teatru v Novem mestu) ter julija na festivalu Lent v Mariboru. Foto: Kjara's Dance Project / Aljoša Rebolj
Kjara's Dance Project: Compassion
Ustvarjalci plešejo na glasbo J.S. Bacha, Ólafurja Arnaldsa, Arva Pärta in Alve Nota. Foto: Kjara's Dance Project / Aljoša Rebolj

Predstava Compassion želi slovensko plesno dogajanje približati modernim plesnim gibanjem v New Yorku in drugim sodobnim plesnim središčem.

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj in v nedeljo ob 20. uri gostoval novi plesni spektakel skupine Kjara's Dance Project z naslovom Compassion. Projekt je sad newyorških plesnih in življenjskih izkušenj koreografinje Kjare Starič. Ta v predstavi svoje izkušnje sooča z intimnimi zgodbami drugih in razmislekom o človeškosti.

Compassion bo z vizualno privlačno podobo sodobnega baleta postregla leto dni po uspehu predstave Odtisi, ki je nastala pod okriljem istega kolektiva.

Plesni spektakel Compassion kot odgovor ponudi sočutje - a ne lažnega sočutja komercialne humanosti, ki polni lastni ego, temveč sočutje, ki izvira iz spoznanja o nujnosti preseči egocentrični individualizem sodobnosti. Odgovor je torej v sočutju, ki se rodi iz ljubezni do sebe in sveta kot edinega raja, ki je trenutno na voljo, še piše v sporočilu za javnost.

Pod dramaturgijo predstave, ki je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma, se podpisuje Tomaž Letnar. Kostumografijo je v sodelovanju z Matevžem Ogorevcem zasnovala Almina Duraković, za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, svetlobo pa je oblikoval Andrej Hajdinjak. Glasove v predstavi so posodili Ula Furlan, Nina Rakovec, Tina Uršič in Akira Hasegawa.

Za "dostojen razvoj" slovenskih plesalcev
Kjara's Dance Project je nov moderni plesni projekt za mlade plesalce, ki ga je pred letom ustanovila Staričeva, koreografinja z dolgoletnimi izkušnjami.

Namen projekta Kjara's Dance Project je po besedah Staričeve v tem, da mladi, nadarjeni plesalci po zaključenem šolanju dobijo priložnost na slovenski plesni sceni. Sprejem novih članov v projekt poteka na podlagi avdicije. Staričeva, ki je vseskozi razpeta med Slovenijo in tujino, pravi, da je ideja za projekt nastala zaradi slabih razmer na slovenski sceni, ki so plesalcem onemogočale dostojen razvoj.