Odnosi znotraj Bolšoj teatra naj bi bili že dalj časa zelo napeti. Foto: Damir Jusupov / Balet SNG Maribor
Odnosi znotraj Bolšoj teatra naj bi bili že dalj časa zelo napeti. Foto: Damir Jusupov / Balet SNG Maribor
Iksanov se poslavlja z vodilnega mesta v Bolšoj teatru. Foto: Reuters

Anatolija Iksanova bo po 13 letih zamenjal izkušeni gledališki menedžer Vladimir Urin, je sporočil ruski kulturni minister Vladimir Medinski. Odnosi znotraj baletnega ansambla so bili v zadnjih mesecih zelo napeti, med baletniki je veliko rivalstva, hkrati pa so nezadovoljni s honorarji. Vrhunec napetosti je povzročil napad na umetniškega direktorja Sergeja Filina.

"Urin bo združil ansambel in nadaljeval razvoj najboljše baletne hiše v Rusiji, ki je tudi ena najboljših na svetu," je na tiskovni konferenci ob zamenjavi dejali Medinski. "Ansambel se je znašel v zahtevni situaciji in vse je kazalo na to, da je potrebna prenova teatra."

Kot je znano, so januarja letos zamaskirani napadalci s kislino napadli umetniškega direktorja Bolšoj teatra, sicer nekdanjega vrhunskega baletnika Filina. Dobil je hude opekline in poškodbe oči. Preiskava je pokazala, da je bil v ozadju napada eden glavnih baletnikov slavnega baletnega ansambla Pavel Dmitričenko. Filina so doslej operirali že 18-krat, a mu zdravniki niso uspeli ohraniti vida in je skoraj popolnoma oslepel.

Dmitričenka razjezil odnos do njegove partnerke
Napad naj bi Dmitričenko naročil zaradi nezadovoljstva z odnosi znotraj ansambla, predvsem s Filinom, kapljo čez rob pa naj bi povzročil direktorjev poslovni odnos z balerino Anželino Voroncovo, sicer Dmitričenkovo partnerico. Moskovski dnevnik Komsomolec je takrat zapisal, da naj bi bil Dmitričenko jezen, ker Fillin balerini Anželini Voroncovi ni pustil igrati v vodilnih vlogah.